Узаконене Путіним мародерство стало реальністю в Маріуполі

У тимчасово захопленому росіянами Маріуполі Донецької області окупаційна “влада” почала видавати ордери з укладанням договорів оренди на квартири маріупольців, які перебувають в евакуації.

Задекларовані наміри щодо офіційного мародерства Росією стали реальністю, повідомив 10 січня радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram.

“Через повний провал підготовки до зими, яка несподівано прийшла та ще з морозами, задля розселення людей гауляйтери штампують рішення щодо визнання квартир, власники яких не зареєструвалися в так званій ДНР, безхазяйними. Ще раз для тих, хто вирішив оселитися за таким папірцем в чужих квартирах. Пам’ятайте: це не ваше та ніколи не буде вашим. Ставтеся дбайливо”, йдеться у повідомленні.

Водночас у Маріуполі надали дозвіл окремим школам викладати українську мову 1 год. на тиждень як іноземну. Для цього батьки мають особисто подати заяву на ім’я директора школи. Вчителі ж повинні викладати її безплатно, без нарахування заробітної плати за проведення уроків української.

“Чергова інформаційна провокація щодо української ідентичності Маріуполя. За тотального контролю репресивної машини такі вимоги виглядають виключно намаганням черговий раз зазначити, що начебто було створено “умови” для вивчення української, але бажаючих немає. Адже піти навчатись за таких умов усе одно що потрапити на окремий контроль МГБ та ФСБ”, написав Андрющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Маріуполі стартувала примусова паспортизація: до кого окупанти заявляться насамперед

На гуманітарному фронті майже без змін. Задля хоч якогось “покращення” окупанти запустили всі котельні, які було можливо.

“Через стан будинків без вікон та іноді без даху холодна вода не просто курсує системою опалення, але масово виводить її з ладу. Схоже, що хотіли як краще, а вийшло як завжди. Який вигляд мають домівки, які намагаються обігріти в Центральному районі, можете побачити самі”, додав радник міського голови Маріуполя.

Президент Росії Володимир Путін схвалив указ, який звільняє всіх російських чиновників, зокрема військовослужбовців і правоохоронців, від обов’язку оприлюднювати декларації про доходи. Своїм указом від 29 грудня російський диктатор фактично легалізував конфіскацію майна українців на окупованих територіях, повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).