Легалізація та глобалізація: інвестор Сергій Тронь про перспективи біткоїну у 2023 році

Попри спад на ринку криптовалют, все більше країн, у тому числі Україна, запроваджують регуляторну базу для легалізації біткоїну, завдяки чому він перетворюється на повноцінний платіжний засіб. Про це заявив інвестор Сергій Тронь у своєму блозі на сайті Fakty.ua.

За словами інвестора, Україна традиційно є лідером цих процесів: зараз у Верховній Раді обговорюється законопроект, спрямований на легалізацію криптовалюти, а Мінцифри впроваджує безкоштовні освітні курси, спрямовані на підвищення обізнаності населення у криптогалузі.

“Програма присвячена біткоїну та технології блокчейн, розрахована вона на 100 годин теорії та практики. У тому числі з наступних питань: теорія грошей, розвиток біткоїну та технології блокчейн, майнінг та алгоритм консенсусу Proof-of-Work, холодні та гарячі гаманці, обмін цифрових активів. Мета безкоштовних курсів навчити українців грамотно використати цифрові активи. Старт програми заплановано на лютий 2023 року. Фактично Мінцифри навчатиме українців безкоштовно тому, за що в усьому світі беруть чималі гроші”, – зазначив Сергій Тронь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голову податкового комітету запитали про криптовалюти

Підвищувати обізнаність населення у цій сфері покликаний і журнал Bitcoin Magazine Україна, власником франшизи на випуск якого є Сергій Тронь. Нещодавно видання отримало грант на $25 тис. від організації Human Rights Foundation. Ці кошти будуть спрямовані на формування біткоїн-спільноти в Україні, в тому числі проведення біткоїн-мітапів у Києві, а також на випуск першого друкованого номера журналу.

“Нам важливо не просто запустити медіа про криптовалюти, а створити спільноту людей, захоплених розвитком біткоїну”, – пояснює інвестор.

За його словами, Україна, роблячи акцент на розвиток та легалізацію біткоїна як повноцінного платіжного засобу, рухається у світовому тренді, який вже охопив не тільки провідні країні, але й Південну Америку та Африку. Так, наприклад, нещодавно президент Бразилії підписав закон, який регламентує використання біткоїну як одного із способів оплати всередині країни.

Подібним шляхом йде і Нігерія: 2021 року у країні фактично заборонили криповалюти. Проте влада визнала хибність цього рішення: до розгляду готовий законопроект, який визнає біткоїн законним капіталом для інвестицій. На думку місцевих чиновників, біткоїн може стати каталізатором розвитку індустрії для найбільш густонаселених країн континенту.

“Приклади Бразилії та Нігерії показовий маркер. Перед нашими очима розгортається сильний, без перебільшення історичний тренд. Біткоїн завойовує Африку та Південну Америку, це величезні ринки. Це той випадок, коли технологія блокчейна освоює периферію, і та перестає бути такою. На наших очах настає майбутнє, коли розрахуватися біткоїном можна буде у будь-якому куточку світу навіть в африканській країні. Достатньо лише мати смартфон та інтернет”, – зазначив Сергій Тронь.

У своєму блозі інвестор підкреслив ще один важливий тренд біткоїн витісняє інші криптовалюти, і це має кілька об’єктивних причин. Одна з головних пов’язана з тим, що альтернативні криптовалюти на інших платформах не настільки захищені, адже дані зберігаються централізовано та можуть потрапити до рук зловмисників чи державних служб. Крім того, біткоїн з технологією блокчейн забезпечує максимальну децентралізацію та стійкість до цензури. На відміну від іншої криптовалюти Ethereum, де близько 70% транзакцій підлягає цензурі. На думку Сергія Троня, саме тому у довгостроковій перспективі краще інвестувати саме в біткоїн.

Підводячи підсумки минулого року, інвестор зазначив, що крипторинок вже пережив період різких стрибків, сформувався і входить у стабільну фазу.

“Цього року розпочнеться поступове відновлення галузі та подальше поширення біткоїну, його глобальна легалізація”, – підсумував Сергій Тронь.