Три кроки й чотири стадії: у МЗС сказали, чи реально виключити РФ із ООН

Процес виключення Російської Федерації з Ради безпеки ООН не буде коротким чи легким.

Водночас тут немає нічого нереального, якщо над цим постійно працювати, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає “РБК-Україна”.

“Україні колись розказували, що нереально добитися постачання зброї від Німеччини. Також говорили, що неможливо отримати Patriot від Сполучених Штатів Америки. Коли я був послом в Раді Європи, мені розказували, що нереально виключити Росію звідти: як же ж так, як може Рада Європи без Росії?! Виключили”, ‒ сказав він.

Кулеба зазначив, що Україна чесно визнає, що започаткований процес не короткий, але не буває нічого неможливого, якщо системно над цим працювати.

“Я завжди дуже заточений на результат. Але коли мова про позбавлення РФ статусу постійного члена Радбезу ООН, мене буде робити щасливим навіть сам процес. Я із задоволенням куплю собі попкорн і дивитимусь, як вони будуть бігати, пояснювати, що українці дурні, що українці не розуміються на статуті ООН, що насправді все легітимно”, ‒ зазначив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Єльцин наказав, чиновники зробили”: Кислиця розповів, як РФ захопила місце СРСР в ООН

Україна робить набагато більшу річ, ніж власне виганяє Росію з організації. Україна делегітимізує РФ та сіє в усіх сумніви.

“Ми відкрили двері шафи, і всі побачили, що там не парадна посольська форма, і навіть не скелет в формі, а просто купа російського лайна. І тепер всі це знають, і Росії з цим жити”, ‒ додав Кулеба.

Навесні міністри закордонних справ інших країн навіть не пам’ятали, що Російська Федерація незаконно зайняла постійне місце в Радбезі.

“Вони не знали цього, цю тему поховали, про це всі забули. Це було настільки ганебно все зроблено, що всі поспішили про це забути. Ми зараз дуже гучно про це нагадали. Зараз нашу заяву перевіряють у десятках міністерств закордонних справ, ми розворушили це кубло. Це перший крок. Другий крок буде, коли усі скажуть: ого, а українці реально праві. А третій крок ‒ це буде стадія гніву ‒ що з цим робити. А вже потім буде стадія прийняття”, ‒ підсумував очільник МЗС.

26 грудня Україна закликала держави-члени ООН позбавити країну-агресора Російську Федерацію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН. Україна нагадала, що РФ зайняла місце СРСР в організації незаконно.

РФ не має права перебувати в цій організації, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, додавши, що Україна доб’ється того, що РФ буде викинута з РБ ООН і з самої організації.