Вареники, узвар, риба: які 12 страв готують на Святий Вечір

Напередодні Різдва Христового відбувається Святий Вечір ‒ традиційна святкова вечеря.

Готують лише пісні страви. Їх повинно бути 12 ‒ за кількістю апостолів і місяців у році. Про це повідомляє ТСН.

Кутя

Найголовніша з 12 страв на Святвечір. З неї починається трапеза. Для приготування куті за традицією брали обмолоту пшеницю, яку товкли в макітрі. Так знімається верхня тоненька плівка, але саме зерно не пошкоджується. Деякі господині додавали рис або ячмінь. Обов’язково приправляли медом, варенням і сухофруктами.

Коли кожен член сім’ї спробує всі 12 страв на Святий вечір, кутю ставили на столі на всю ніч. Вірили, що прийдуть душі покійних пращурів, щоб її скуштувати.

Узвар

Другим за популярністю на столі з 12 страв на Святу вечерю вважається узвар. Він символізує нове життя, народження, яке було дароване людині Богом. Готували узвар із сухофруктів і чистої джерельної води. Остання була символом очищення тіла і душі. Також до напою обов’язково додавали мед.

Борщ

Обов’язково на Святвечір готують пісний борщ. До нього додають лише овочі й заздалегідь заквашений квас з буряка. Саме тому страва виходить насиченою і має темно-червоний колір.

Капусняк

Готують її з квашеної капусти як символу простоти, міцності та єдності навколо Ісуса Христа.

Хліб

Предки називали його символом воскресіння. Зерно проростає і дає плоди (ніби “воскресаючи”).

Риба

Риба ‒ особливий символ християн. Три переплетені рибини є символом Святої Трійці в багатьох народів. Тому у списку 12 страв на Святий вечір вона завжди є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як прикрасити будинок до новорічних свят ‒ прості способи

Квасоля і горох

У християн ця проста страва вважається символом Божої весни, відродження. А ще вона символізує єдність всіх членів сім’ї, адже на Святвечір вони всі збираються за одним столом для святкування Різдва Христового.

Голубці з пшоном

Назва цієї страви з 12 на Святий вечір співзвучна з “голубом”, який вважається символом Святого Духа, що несе до людей Божу любов.

Гриби

Можна готувати у будь-якому вигляді. З 12 страв на Різдво лише вони символізують одразу дві природи Ісуса Христа: земну (ніжка) й божественну або небесну (шапочка).

Пампушки

Пампушки вважалися символом святих, які увірували в Ісуса Христа і дістали вічне життя на небі. У пампушці бачать символ щастя, достатку і радості, які шукає кожен у різдвяні свята.

Вареники

Здавна вареники були символами ситості й достатку. Також наші пращури часто говорили, що Господь подарував людині можливість жити на Землі “як вареник у маслі”, що означало “вельми добре”.

Каша

Для наших пращурів каша символізувала продовження роду, єднання. Ось чому її додавали до списку 12 страв на Святий вечір обов’язково. Також кашу вважали символом врожайної землі, працьовитого господаря і плодючої худоби.

Віряни, які зустрічають Різдво по григоріанському календарю, сідають за стіл 24 грудня, а християни східного обряду ‒ 6 січня.

В Україні побільшало тих, хто святкує Різдво 25 грудня, свідчать результати соціологічного опитування.

Сьогодні у низці областей України пройдуть дощі.