Коли повністю відновлять енергосистему України ‒ у ДТЕК розповіли

Щоб відновити генерацію електроенергії, українським енергетикам потрібно два-три тижні. За умов, що не буде нових російських ударів.

На цей час ситуація в українській енергосистемі контрольована. Про це в ефірі національного телемарафону розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, передає Gazeta.ua.

За його словами, генерація поступово відновлюється, на номінальну потужність уже вийшли майже всі атомні енергоблоки. Триває також відновлення теплової генерації.

“Наші підприємства, наші дві станції були значно пошкоджені. Одна 15 грудня, інша 16–го. На щастя, обійшлося без жертв, але зі значними руйнуваннями. Ми займаємося відновленням. Цим питанням також займаються й інші компанії, що оперують теплоелектростанції”, ‒ сказав Сахарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка ситуація з теплом у Києві: Кличко відповів

Нині, щоб стабілізувати систему, в більшості регіонів тривають екстрені відключення електрики.

“Якщо говорити про швидке відновлення, то це в деяких випадках два-три дні, а в деяких ‒ тиждень або тижні”, ‒ наголосив Сахарук.

Втім, нині енергетики можуть лише стабілізувати систему шляхом максимального відновлення до того рівня, який дає можливість працювати генерації.

“Для цього, якщо немає обстрілів, потрібно два-три тижні і генерація буде повертатися до обсягу, який зараз можливий”, ‒ каже представник ДТЕК.

За його словами, для відновлення до рівня, який був до обстрілів, потрібні роки.

​​Станом на неділю, 18 грудня, триває процес відновлення роботи енергосистеми України. Атомні станції вийшли на планову потужність. Про це повідомила пресслужба Укренерго.

Вісім високовольтних підстанцій на півдні та заході України відбудуються за допомогою уряду Німеччини.