Ядерний удар: у сховищах місць вистачить не всім

У сховищах Києва в разі ядерного удару на усіх місць не вистачить.

Двері сховищ закриються за п’ять хвилин до будь-якого очікуваного удару, щоби захистити від радіації тих, хто вже перебуває всередині. Про це сказав голова Київської ОВА Олексій Кулеба, пише The Washington Post.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США заявили про загрозу ядерної аварії в Україні

Укриттями на випадок ядерного удару, зокрема, є станції столичного метро. В області готують додатково 425 притулків з продуктами, водою і радіоапаратурою.

При ядерному вибуху є лише десять хвилин, щоб знайти бомбосховище і врятуватися. Перед тим, як вирушати в свій притулок, потрібно запастися бутильованою водою, ліхтарем і батарейками, радіо, сірниками, продуктами та аптечкою.

Водночас військові експерти оцінюють ризик ядерного удару як невеликий, а Пентагон заявив, що не бачить доказів, що Росія готується до цього. Загроза, можливо, ще більше відступила, коли Путін заявив у середу російським журналістам, що Росія не збожеволіла щодо ядерної зброї і усвідомлює серйозні наслідки її застосування.

Уряд випустив докладні рекомендації, що слід робити, щоб вижити після ядерного удару.

Якщо удар застав вас на вулиці, “за жодних обставин” не дивіться на вибух, бо це може спричинити сліпоту. Ляжте на землю обличчям униз, ногами у напрямі вибуху. Закрийте усі відкриті частини тіла. Дочекайтеся проходження вибухової хвилі.

Зверніть увагу, звідки дує вітер. Потім рухайтеся в напрямку, перпендикулярному до вітру, щоб знайти яке-небудь укриття в приміщенні, бажано внутрішню кімнату.

Перед входом усередину зніміть верхній одяг та покладіть його в поліетиленовий пакет. Опинившись усередині, заклейте всі двері та вікна клейкою стрічкою. Візьміть із собою радіо та слухайте поради. Дочекайтеся поради, коли буде безпечно виходити. Мобільні мережі навряд чи працюватимуть.