“Усі прапори російських спортсменів у плямах крові”. Зеленський заявив президенту МОК про неприпустимість “спортивної індульгенції”

Зеленський зазначив, що розповів Баху про кількість убитих Росією українських спортсменів із 24 лютого – їх уже 184. Також він зауважив у розмові з Бахом, що РФ використовує спорт із пропагандистською метою, і закликав МОК сприяти відновленню зруйнованої Росією спортивної інфраструктури України.

“Справедливою відповіддю для країни-терориста може бути лише повна ізоляція на міжнародній арені. Зокрема, це стосується і міжнародних спортивних заходів”, – наголосив він.

У зверненні, опублікованому ввечері на сайті глави держави, Зеленський додав: будь-які засади олімпійського руху не передбачають потурання країнам-терористам.

“Будь-які ідеї, як повернути російських представників на міжнародні змагання, – це ідеї про те, як дозволити тим, хто винен у терорі, сказати своєму суспільству, що світ нібито пробачає терор. Це спортивна індульгенція. Саме так це буде подаватися російською пропагандою, якщо Міжнародний олімпійський комітет схибить і дозволить тим, хто представляє війну й нічого більше, брати участь у спортивних подіях нарівні з іншими. Я не хочу розбиратися, чи стоять за такими ідеями про повернення Росії якісь мотиви. Але ніхто не буде заплющувати очі на будь-які спроби зменшити міжнародний тиск на джерело війни”, – наголосив Зеленський.

Він нагадав, що сьогодні внаслідок російського обстрілу Херсона загинув восьмирічний хлопчик.

“Коли отримуємо такі повідомлення, як сьогодні з Херсона, де від чергового російського обстрілу загинула дитина, хлопчик… Вісім років йому було… Можна сказати лише одне: білий чи будь-який нейтральний прапор для російських спортсменів неможливий, усі їхні прапори – у плямах крові”, – резюмував глава Української держави.

Контекст:

Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. У зв’язку із цим 28 лютого виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, зокрема з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею та волейболу.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт заявив на початку квітня, що РФ та Білорусь усунули від участі у 9095% світових спортивних змагань. За його словами, це ” реальний удар по спорту цих країн”.

11 липня віцепрезидент МОК Крейг Ріді говорив, що спортсмени з Росії та Білорусі навряд чи зможуть узяти участь в Олімпійських іграх у Парижі 2024 року.

Проте 5 жовтня Міжнародна асоціація боксу скасувала заборону на допуск спортсменів із РФ та Білорусі до змагань.

15 листопада Бах виступив проти усунення росіян від міжнародного спорту і попросив світових лідерів “підтримати політичний нейтралітет”. Глава МЗС України Дмитро Кулеба відповів, що йдеться про використання спорту для обілення віоєнних злочинів. Він назвав такі кроки нудотними.