“Еммануель, я сподіваюся на конкретні рішення” – Зеленський озвучив шість пунктів на зиму

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників конференції “Солідарні з українським народом”, яка відбулася у Парижі.

Участь у заході брали президент Франції Еммануель Макрон, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс, прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Бетель, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Також з візитом у Парижі перебуває перша леді України Олена Зеленська.

“Тут і зараз ми маємо узгодити конкретні речі, які не тільки допоможуть Україні вистояти взимку, а ще й максимально наочно доведуть будь-яким антидемократичним і антиєвропейським силам, насамперед Росії, що Європа навчилася не допускати катастрофи і захищати своїх людей”, заявив Зеленський.

Президент назвав шість пунктів.

“Перше. Ми потребуємо кількох категорій обладнання. Це трансформатори, обладнання для відновлення високовольтних мереж, газотурбінні й газопоршневі енергоблоки”, сказав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 125 зенітних гармат: Велика Британія оголосила нову допомогу Україні

“Друге. Як мінімум до завершення цього опалювального сезону в Україні ми потребуємо аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми. Тобто постачання електрики з країн ЄС у в Україну. Обсяг до двох гігават”, заявив Зеленський.

Також закликав ЄС відправити спеціальні місії на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури в Україні.

“Четверте. Через руйнацію терористами електростанцій ми змушені використовувати більше газу цієї зими, ніж передбачалося. Ми потребуємо підтримки для закупівлі близько 2 мільярдів кубометрів газу”, сказав президент.

П’ятим пунктом Зеленський назвав проєкт із закупівлі LED-ламп для України.

“Комусь це може здаватися не дуже суттєвим. Але 50 мільйонів таких ламп дадуть змогу заощадити близько 1 гігавата електрики”, заявив.

“І шосте. Нам потрібен спеціальний постійний механізм координації зусиль Паризький механізм, який допоможе давати вчасні та ефективні відповіді на кожен виклик російського енерготерору”, сказав Зеленський.

Президент України звернувся до президента Франції.

“Ще раз дякую, пане президенте Еммануель, за організацію цієї конференції. Я сподіваюся на дуже конкретні рішення”, сказав Зеленський.

Вчора лідери країн “Великої сімки” Сполучених Штатів Америки, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії і Канади заявили, що підтримуватимуть Україну і посилюватимуть економічний тиск на країну-агресорку Російську Федерацію.

Країни Заходу нададуть Україні $ 1 млрд для проходження зими, повідомив сьогодні прем’єр Шмигаль.