Естонський міністр пояснив, від чого залежить членство України в НАТО

Захід не повинен казати, що членство України в НАТО призведе до ескалації з Росією.

Членство України залежить від консенсусного рішення країн-членів, сказав міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу в інтерв’ю ТСН.

“Я вже говорив, що це не питання “чи”, це питання “коли” і “як”. Тому що, “чи” ми б уже могли бачити Україну як майбутнього-члена НАТО, і на це питання вже дали б відповідь 14 років тому в комюніке лідерів країн-членів НАТО Бухарестської зустрічі. Але, “коли” і “як”, це вже домашня робота нашого покоління західних політиків. Кожен прекрасно розуміє, українці розуміють, всі країни-члени НАТО розуміють, що це питання не постане буквально завтра. Але це питання, як ми кажемо, на столі”, пояснив він.

Членство України у ЄС залежить від політичного консенсусу країн-членів. Це довга дорога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба: Після війни Україна матиме найпотужнішу армію в Європі

“Я впевнений, що влада України буде сповнена рішучості дотримуватися всіх цих семи пунктів, встановлених Єврокомісією. Але одне це адміністративні питання, технічна робота, яка має бути об’єктивно виконана. Але інше, першочергове питання, це завжди політична воля. Політична воля громадян України є чіткою. Зараз є важливим також мати консенсус, політичну волю країн-членів ЄС”, наголосив міністр.

Рейнсалу переконаний, що Україна матиме майбутнє в ЄС. Завдяки підтримці “друзів” ця дорога буде коротшою.

Станом на сьогодні всі члени НАТО згодні з тим, що Україну потрібно прийняти в Альянс. Про це міністри країн НАТО сказали на останній міністерській зустрічі в Бухаресті.

Та спочатку потрібно забезпечити перемогу України у війні проти Росії. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ сказав про це у відповідь на запитання журналістів про те, чи не заслуговує Україна вже вступити до Альянсу.