Гутцайт: Поки не закінчиться війна в Україні, ми не можемо зустрічатися на міжнародних змаганнях із росіянами і білорусами

“Доти, доки не закінчиться війна в Україні, ми не можемо зустрічатися на міжнародних змаганнях з росіянами та білорусами”, – цитує Гутцайта пресслужба.

Він наголосив, що для України неприпустимо, щоб російські й білоруські спортсмени виступали на міжнародних змаганнях і “пропагували свої країни”.

“Із першого дня війни ми жорстко реагуємо на будь-які спроби російських та білоруських спортсменів представляти і пропагувати свої країни на міжнародному рівні! Ми хочемо й робимо все можливе, щоб не було росіян і білорусів на міжнародних змаганнях, щоб ми не бачили російського прапора, щоб ми не бачили нікого з Росії й Білорусі, поки йде війна в Україні”, – сказав Гутцайт.

Він зазначив, що в Україні почули думку президента Франції Еммануеля Макрона щодо можливості допуску команд із Росії й Білорусі на наступні Олімпійські ігри.

“Те, що він висловив як господар Олімпійських ігор, які проходитимуть у 2024 році в Парижі, це його особиста думка, і ми не приймаємо це”, – заявив Гутцайт. Він наголосив, що Україна робить все можливе, щоб російських і білоруських спортсменів не допустили на ці Олімпійські ігри.

“Нам це вдається на сьогоднішній день. Хочу також зазначити, що на саміті Міжнародного олімпійського комітету було продовжено санкції проти російських і білоруських спортсменів. Рекомендації МОК діють”, – додав міністр.

12 грудня Гутцайт також повідомив у Facebook, що міністри спорту 25 держав –-членів ЄС, а також Австралії, Канади, Ісландії, Японії, Республіки Корея, Ліхтенштейну, Нової Зеландії, Норвегії, Великобританії та США звернулися до президента МОК Томаса Баха щодо необхідності усунення представників РФ і РБ з основних позицій у міжнародних спортивних федераціях і оргкомітетах великих спортивних подій.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. У зв’язку з цим 28 лютого виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала виключити спортсменів РФ і Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі у багатьох турнірах і змаганнях, зокрема з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею і волейболу.

Гутцайт заявляв, що РФ і Білорусь усунули від участі у 90–95% світових спортивних змагань. За його словами, це “реальний удар по спорту цих країн”.

Проте, на саміті лідерів країн G20 15 листопада президент МОК Томас Бах виступив проти усунення росіян від міжнародного спорту. “Олімпійський спорт потребує всіх спортсменів, які приймають правила, навіть якщо їхні країни перебувають у стані конфронтації чи війни”, – цитував його сайт МОК.

Пізніше Бах заявив, що президент Франції Еммануель Макрон виступає за участь у літніх Олімпійських іграх 2024 року в Парижі представників усіх країн світу і стверджує, що “спорт не має бути політизованим”.

7 грудня, на засіданні виконкому МОК, Бах заявив, що “питання про участь спортсменів дуже відрізняється від питання про санкції для їхнього уряду”, повідомляв сайт комітету. За його словами, питання про участь спортсменів “ніколи не входило і не могло входити до складу санкцій” – це був “захисний захід для захисту чесності міжнародних спортивних змагань і убезпечення спортсменів із цих двох країн”.

9 грудня саміт МОК залишив чинними санкції щодо російських і білоруських спортсменів. Але їхню участь у міжнародних змаганнях активно обговорюють – зокрема, можливо, їм дозволять брати участь у змаганнях в Азії.