Колишнього митрополита Кіровоградської єпархії РПЦ відправили під домашній арешт

Колишнього митрополита Кіровоградської єпархії, а нині вікарія Російської церкви в Україні Іосафа (Петра Губеня) суд у Кропивницькому відправив під нічний домашній арешт.

Його підозрюють у розпалюванні ворожнечі, передає “Українська правда”.

За інформацією слідства, єпископ входив до найближчого оточення глави РПЦ Кирила. Координував з ним поширення російської пропаганди в області. Йому надходили письмові циркуляри з Москви.

Під час обшуків на території єпархії виявили багато проросійських друкованих матеріалів і листування з кураторами. Там ставили під сумнів українську державність.

Експертиза встановила, що діяльність митрополита загрожує державній безпеці України.

Прокурор Сергій Ожог у суді просив відправити підозрюваного під цілодобовий домашній арешт за місцем реєстрації у місті Кропивницький, але з можливістю відвідувати медичні заклади. Адвокат Сергій Галушко наголошував, що його підзахисний співпрацює зі слідством і не буде переховуватися. Сказав, що Іосаф є самотньою людиною без рідних і він не зможе забезпечити себе у разі цілодобового домашнього арешту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ навідалась до собору московської церкви у Борисполі

По суті підозри адвокат та підозрюваний не висловлювалися.

У розмові з журналістами Іосаф заперечив, що спілкувався з Кирилом після 24 лютого. Сказав, що листи канцелярія надсилає багатьом священникам.

“Я негативно ставлюсь до російського вторгнення. Подивіться мої заяви на нашій сторінці Кіровоградської єпархії. Були також мої звернення до Путіна. Я не входжу до найближчого оточення Кирила. Де я, а де патріарх?” заявив він.

Георгіївську стрічку, яку знайшли під час обшуків слідчі пояснив тим, що “батько воював”.

Іосаф визнав, що критикував ПЦУ.

Суд частково задовольнив клопотання слідства та оголосив Іосафу нічний домашній арешт до 30 січня. Зараз він працює у Києві, але два місяці перебуватиме у Кропивницькому.

На Житомирщині співробітники СБУ 8 грудня проводили безпекові заходи на трьох об’єктах РПЦ в Україні. Контррозвідувальні заходи відбувалися у Коростенському районі.

В єпархіях московської церкви у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях знайшли російські паспорти, перепустки “федеральних радників” та пропагандистські матеріали. Встановили, що під час захоплення Херсона місцевий архімандрит настоятель Успенського собору був у Кремлі під час оголошення анексії областей, передає Служба безпеки України.