Росія розмістила на Курилах ракетні комплекси

Російська Федерація розмістила берегові ракетні комплекси “Бастіон” Тихоокеанського флоту на острові Парамушир у північній частині Курильської гряди.

Техніку, особовий склад та матеріальне забезпечення екіпажів доставили на острів на десантних кораблях, повідомляє російське видання “Коммерсант”.

“Ракетники нестимуть цілодобову вахту з контролю за прилеглою акваторією та проливними зонами”, заявили в міноборони РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японія відреагувала на заяву Зеленського про окуповані Курили

Японія вважає Курильські острови своєю північною територією, яку радянська влада захопила після Другої світової війни. На шельфі Курильських островів є великі запаси вуглеводнів, а також надзвичайно рідкісного металу ренію, що використовують у ракетній техніці та авіабудуванні.

Наприкінці квітня цього року Японія вперше з 2003 року назвала Курильські острови незаконно окупованими РФ. Поштовхом до цього стала війна Росії в Україні, яку Японія суворо засудила.

7 жовтня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку позиції Японії щодо її Північних територій, а саме Курильських островів. Україна визнає, що ці території знаходяться під окупацією Росії.

У лютому директор департаменту МЗС Японії Хідекі Уяма заявив, що Росія окупувала Південні Курили. Пізніше РФ відмовилася від переговорів з Японією щодо мирної угоди.