Набуло чинності ембарго на російську нафту ‒ що це означає

У понеділок, 5 грудня, офіційно вступає в дію рішення про ембарго на постачання російської нафти у країни Європейського союзу.

Із цього дня починає працювати стеля цін на російську сировину, яку запровадили країни Євросоюзу, G7 та Австралія. Про це повідомляє офіційний журнал Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія формує “тіньовий флот” ‒ ЗМІ дізнались подробиці

Тепер російську нафту можна купувати лише, якщо ціна на неї не перевищує $60 за барель.

Рішення про ембарго на російську нафту узгодили ще у травні. Виняток зробили лише для Болгарії та нафти, яка буде постачатись по трубопроводу “Дружба”.

Нові санкції також забороняють європейським компаніям страхувати перевезення російської нафти морським шляхом до третіх країн. Із 5 лютого 2023 року подібні обмеження почнуть діяти й стосовно російських нафтопродуктів.

Президент Володимир Зеленський назвав несерйозним встановлення граничної ціни на російську нафту на рівні $60 за барель. Це слабка позиція, сказав він у зверненні.

Уряд Болгарії та компанія “Лукойл Нафтохім Болгарія” домовилися про продовження діяльності та експорту нафтопродуктів до ЄС до кінця 2024 року. Болгарський бюджет отримає додаткові 350 млн. Домовленість була досягнута попри попередження Європейської комісії, що це буде порушенням санкцій Європейського союзу.