Тарифи на комуналку через відключення можуть знизитися – які правила перерахунку

Українці, які досі не мають лічильників на всі комунальні послуги або ж отримують комунальні послуги низької якості, мають право на перерахунок сум у платіжках.

Ідеться про гарячу та холодну воду та опалення. При цьому через відключення електроенергії вартість послуги не повинні перераховувати: платити потрібно згідно з показниками свого лічильника, пише Оbozrevatel з посиланням на постанову Кабміну №151.

У документі передбачено норми, якість, періодичність надання комунальних послуг.

Коли можна менше платити за воду

Українці за правилами можуть залишатися без води на період до 6 год. на добу. При цьому загальний період без води повинен становити до 30% від загального часу надання послуги. Якщо води немає більше як 6 год. на добу, то за кожну добу порушення допустимого відхилення сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%

Наприклад, за місяць норму порушували п’ять разів. У такому разі сума у платіжці має зменшитися на 16,5%. Наприклад, замість 300 грн за місяць потрібно буде заплатити лише 250,5 грн.

Коли можна менше платити за електроенергію

Українці на 100% оснащені лічильниками електроенергії. Тому окремих правил перерахунку сум у платіжках у постанові немає. Якщо електроенергії немає, то суми у платіжках зменшуватимуться шляхом скорочення обсягів споживання, які відображаються на лічильнику.

Коли можна менше платити за опалення

Кабмін, місцева влада ще до початку опалювального сезону попереджала, що температура у квартирах буде нижчою на два градуси. При цьому в ухвалі уряду норматив так і не змінили. Відповідно, в українців залишається можливість вимагати перерахунку сум у платіжках. Якщо у квартирі холодніше 18 °С, за кожну добу порушення норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Коли можна менше платити за гарячу воду

Температура гарячої води має бути +50…75°С. Якщо температура коливається в межах +45…49°С, тариф мають зменшити на 10%, а якщо +40… 44 на 30%. Якщо немає і +40°С, то можна платити за тарифом за холодну воду.

Коли можна взагалі не платити за комуналку

Якщо немає лічильників і якщо ви не перебуваєте вдома щонайменше 30 днів, можна не платити за воду і газ. А якщо через війну вам надають послуги у неповному обсязі, ви маєте право вимагати перерахунок.

У разі відсутності вдома понад 30 днів слід звернутися з довідкою до постачальника комунальної послуги. В прикладі з водою це водоканал.

“Це норма закону, яка вже давно існує. Це не нововведення”, пояснили в уряді.

Якщо щонайменше 30 днів не проживаєте у своїх квартирах та будинках, можна не платити:

за воду, якщо немає лічильника;

за газ, якщо немає лічильника.

Якщо ж у вас є лічильник, ви щомісяця повинні подавати показання, а якщо показання цього місяця відповідають показанням минулого, то борг не нараховуватимуть. Така норма закону не стосується опалення, плати за утримання будинку та прибудинкової території.

Доповнюється…