В ООН готують Нюрнберг-2 для керівництва Кремля – ЗМІ

В ООН поширюють проєкт резолюції, яка передбачає створення спецтрибуналу проти військово-політичного керівництва Росії. За зразок пропонують Нюрнберзький. Про це повідомляє видання The Guardian.

За даними ЗМІ, навіть у Вашингтоні вже більше відкриті до ідеї створення спеціального трибуналу проти Росії. Посол США з питань кримінального правосуддя Бет ван Шаак цього тижня заявила про ознаки, що опозиція Штатів може пом’якшити своє ставлення до цієї пропозиції. Зважаючи на те, як ініціативу трибуналу просуває президент Володимир Зеленський. За її словами, ключове запитання: чи вистачить голосів для ухвалення такої резолюції на Генасамблеї. До цього часу більшість країн підтримувала резолюції на користь України.

Ван Шаак каже, що твердої позиції щодо спецтрибуналу Вашингтон немає. Але є сенс у проведенні заочних судових процесів над росіянами, яких звинувачують у воєнних злочинах. США могли б розсекретити розвіддані, щоб допомогти ідентифікувати тих, хто “несе відповідальність за підготовку та ведення війни”.

“Ми розглядаємо всі кути і, безумовно, підтримуємо деякі проміжні кроки, зокрема, коли йдеться про збереження доказів”, заявила ван Шаак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покарання злочинців РФ за звірства в Україні: Боррель розповів деталі

Як пише The Guardian, її слова свідчать про те, що ключові посадовці в адміністрації президента Джо Байдена зараз більш відкриті до створення спецтрибуналу, який зосередиться на ролі російської верхівки, що керує вторгненням в Україну.

Зараз, за словами ван Шаак, розглядають два варіанти. В обох ідеться про суд за злочин агресії:

1. Двосторонній договір між Україною та ООН, що забезпечить політичну підтримку всієї міжнародної спільноти та створення окремого трибуналу;

2. Внутрішній суд, створений Україною та ЄС або Радою Європи, який додасть “міжнародний елемент”, можливо, схвалений голосуванням на Генасамблеї ООН.

“Буде обмежена кількість обвинувачених, ймовірно, вище політичне керівництво і, можливо, деякі вищі військові діячі”, додала ван Шаак.

Наприкінці жовтня генпрокурор України Андрій Костін заявив, що від 10 до 16 країн непублічно підтримують створення спецтрибуналу для притягнення РФ до відповідальності за злочин агресії.

Верховна Рада 7 жовтня закликала міжнародну спільноту створити спецтрибунал щодо злочину агресії РФ проти України. До створення трибуналу неодноразово закликало керівництво України.

Нюрнберзький процес – міжнародний судовий процес, який проводився альянтами проти представників Третього Рейху за підготовку та здійснення вторгнень в інші країни та інші злочини під час Другої світової війни. У період із 20 листопада 1945 року до 1 жовтня 1946 року Міжнародний військовий трибунал (МВТ) судив 21 найважливішого з живих керівників нацистської Німеччини в політичній, військовій та економічній сферах, а також шість німецьких організацій. Метою процесу було не лише засудити підсудних, а й зібрати незаперечні доводи злочинів нацистів, подати урок історії переможеним німцям та делегітимізувати традиційну німецьку еліту.