ІДІЛ заявила про смерть свого ватажка і оголосила ім’я нового – Reuters

У середу, 30 листопада, терористичне угруповання “Ісламська держава” (ІДІЛ) заявило про загибель свого ватажка Абу Хасана аль-Хашімі аль-Кураші.

Новим керівником угруповання назвали Абу аль-Хусейн аль-Хусейні аль-Кураші, пише Reuters з посиланням на акаунти в соцмережах, пов’язаних з “Ісламською державою”.

Не вказується, чи він є родичем попереднього ватажка. Це вже третій лідер ІД із прізвищем аль-Кураші. Його попередник нібито загинув у бою. Де і коли це сталося бойовики не повідомляють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США ліквідували трьох ватажків ІДІЛ – ЗМІ

Ідеться вже про четвертого лідера ІД. Перші двоє Абу Бакр аль-Багдаді та Абу Ібрагім аль-Хашемі аль-Кураші були вбиті в результаті операцій американських військових.

Про смерть Абу Ібрагіма аль-Кураші 3 лютого 2022 року повідомляв президент США Джо Байден. Представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі привітав повідомлення про загибель його наступника.

ІДІЛ виникла під час громадянської війни в Іраку й захопила значні території Іраку і Сирії в 2014 році, коли її тодішній лідер Абу Бакр аль-Багдаді проголосив утворення ісламського халіфату, а себе “халіфом” усіх мусульман.

Жорстоке правління ІДІЛ, під час якого терористи вбили й стратил тисячі людей, завершилося їхнім розгромом у Мосулі іракськими й міжнародними силами в 2017 році. Відтоді організація почала підпільну діяльність. Прихильники ІД також ведуть озброєну боротьбу в Африці і час від часу влаштовують теракти в Європі.