Країни ЄС цього року купили російського скрапленого газу на €12,5 млрд

Цього року Євросоюз зменшив свою залежність від російських енергоносіїв, заборонивши імпорт вугілля і готуючи ембарго на нафту.

Водночас зріс імпорт скрапленого природного газу з Росії приблизно на 40% за рік. Про це пише Bloomberg.

Видання посилається на дані відстеження суден і портів. Зазначається, що з січня по вересень ЄС витратив рекордні 12,5 млрд на російський LNG. Це в п’ять разів більше, ніж попереднього року.

Зріс попит, зокрема, у Франції та Бельгії. Це вивело Росію на друге місце серед постачальників у північно-західну Європу в цьому році. РФ поки значно відстає від США, але випереджає Катар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін ослабнув після поразок в Україні The Washington Post

До вторгнення в Україну в лютому, трубопровідний газ з Росії був найбільшим джерелом палива в Європі. Відтоді як Кремль обмежив постачання, регіон був змушений імпортувати більше LNG, в тому числі з Росії.

Серед європейських країн лише Велика Британія та країни Балтії припинили купувати російський скраплений газ. При цьому російську нафту в регіоні не купують, а 5 грудня має набути чинності заборона ЄС на постачання нафти.

Повне ембарго на російський газ ніколи серйозно не розглядалося, враховуючи дефіцит світових поставок і потенціал ще більш жорсткого ринку в наступному році. Проте ЄС докладає зусиль для пошуку альтернативних джерел постачання. У березні Євросоюз пообіцяв замістити майже дві третини імпорту газу з Росії цього року. Більша частина нових обсягів надійде у вигляді світового скрапленого газу.

У ЄС можуть обмежити ціни на російську сиру нафту до $60 за барель. Таку можливість обговорюють держави-члени, передає Bloomberg.

Є як мінімум три фактори, які дозволяють сказати, що РФ не зуміє здобути перемогу в енергетичній війні із Заходом, а навпаки, буде з тріском в ній розгромлена. Росія втратила найбільший ринок, у неї проблеми з логістикою і їй не вистачає технологій, заявив колишній глава Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль виданню Bild.