У НАТО повернулися до ідеї передати Україні винищувачі F-16 – адмірал ВМС США

Лідери в столицях країн НАТО переглядають ідею, від якої відмовилися в перші дні повномасштабної війни, надати Україні винищувачі.

Ідеться про МіГ-29 радянських часів, які запропонувала передати українцям Польща, або надлишки американських F-16, простих в освоєнні багатоцільових винищувачів. Про це в колонці для Bloomberg повідомив відставний адмірал ВМС США й колишній головнокомандувач союзними військами НАТО Джеймс Ставрідіс.

Він констатує, що з настання зими фактично виникають два окремі конфлікти: один на землі, інший у повітрі.

“У повітряній війні над Україною перевага за росіянами. Насамперед у них значно більше військово-повітряних сил, що мають значний бойовий досвід в Сирії. Російські ВПС регулярно перетворювали сирійські міста на пил”, зазначає військовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ отримали від Словаччини 30 БМП-1

Він упевнений, що Заходу варто надати більше допомоги Україні для ведення повітряної війни.

Адмірал зазначив, що без таких заходів повітряна війна й надалі буде на користь Путіна.

“Надання українцям додаткових інструментів для закриття власного неба може стати ключем до того, щоб змусити росіян зрештою почати переговори, можливо, вже ранньою весною, враховуючи успіх, якого Зеленський і його військові домоглися на місцях”, вважає Ставрідіс.

Відставний адмірал ВМС США прогнозує, що Україна отримає збільшену кількість високотехнологічних ракетних комплексів класу “повітря поверхня” як відомий “Залізний купол”, системи НАТО Patriot і, можливо, тактичні винищувачі.

Збройні сили України зможуть дуже швидко звільнити окуповані Росією території, якщо отримають американські винищувачі F-15 та F-16, які мають країни НАТО.

Україні потрібні літаки, наголосив 26 листопада речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного інформаційного телемарафону.

Діалог щодо поставок літаків між Україною та західними партнерами на дипломатичному й військовому рівні не припиняється, оскільки це дуже важливе питання.