Росія накопичує війська в Білорусі не для нападу на Україну – ISW

Кремль намагається посилити російський навчальний потенціал і провести інформаційну операцію, націлену на Захід.

Супутникові знімки вказують на збільшення бойової техніки РФ в Білорусі, зокрема танків на 230-му загальновійськовому Обуз-Лєсновському полігоні в Бресті. Кількість спостерігається приблизно на одну бригаду, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Водночас моніторингова організація “Беларускі Гаюн” поінформувала про те, що Кремль перекинув туди ж 15 зенітно-ракетних комплексів “Тор-М2” і 10 одиниць невизначеного інженерного обладнання до Бреста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Напад Білорусі на Україну ‒ в ГУР оцінили ймовірність

“Ці дислокації підтримують зусилля Росії з навчання, а не підготовку до бойових дій з Білорусі”, зазначили в ISW.

Відповідні заяви вказують на те, що бойові втрати серед російських інструкторів і стреси, пов’язані з мобілізацією, зменшили навчальний потенціал РФ, ймовірно, збільшивши залежність від Білорусі у плані навчального потенціалу, пояснюють фахівці.

“Кремль також, ймовірно, прагне використати розгортання російських військ у Білорусі як інформаційну операцію, щоб зафіксувати українські сили навколо Києва, аби запобігти їх використанню на півдні та сході. Білоруські війська малоймовірно атакуватимуть Україну”, додають в Інституті.

Республіка Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію РФ проти України, надає свою територію та повітряний простір для завдання ракетних та авіаційних ударів. Підрозділи білоруських сил спеціальних операцій, які входять до складу регіонального угруповання військ так званої союзної держави РФ та республіки Білорусь, залучені до посилення ділянки державного кордону, повідомив Генштаб ЗСУ.