День святого Миколая ‒ історія, традиції та цікаві факти

День святого Миколая ‒ свято, на яке чи не найбільше чекають діти.

Традиційно в Україні саме з нього розпочинається цикл зимових свят. Про історію та звичаї цього дня, а також цікаві факти про самого святого пише Gazeta.ua.

День святого Миколая відзначатимуть 6 грудня за Григоріанським календарем та 19 грудня за Юліанським. Найголовніша традиція цього дня ‒ подарунки, які діти шукають вранці під подушкою.

За легендою, святий Миколай був покровителем дітей. А ще вважають, що він захищав мандрівників у дорозі.

Святий Миколай ‒ цілком реальна особа. Жив цей чоловік у другій половині ІІІ століття. Він був відомий своєю добротою, завжди допомагав тим, хто потребував помочі. За переказами, народився він у місті Патари (Лікія) у сім’ї правовірних християн. Із дитинства хлопчик відрізнявся особливою чуйністю та любов’ю до людей, часто роздавав убогим монети, допомагав словом і ділом.

Коли Миколай виріс, то вів аскетичний спосіб життя. Він переїхав до міста Мира, щоб там присвятити себе наукам. Але його дядько, який був єпископом, висвятив племінника у священники. У 18 років батьки Миколая померли. У спадок він отримав великі статки, які майже всі роздав бідним.

За переказами, Миколай постійно опікувався бідними, особливо дітьми. Часто приносив до будинків їжу, теплі речі, іграшки. Але робив це переважно вночі, щоб про нього не дізналися. Однак, минав час, і містяни все ж здогадалися, хто приносить їм подарунки.

Щоб віддячити Миколаєві, вони обрали його своїм єпископом. 325 року він відвідав Перший Вселенський Собор, який проходив у Нікеї. Миколай не лише допомагав їжею та іграшками, але й визволяв полонених, допомагав нужденним та рятував тих, кого невинно засудили до смертної кари.

За легендою, після смерті Святий Миколай продовжував творити добро, а його мощі зцілювали немічних і хворих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Державні, церковні та неофіційні свята в Україні: календар на 2023 рік

Головна традиція на День святого Миколая ‒ написання дітьми листів, в яких вони описують свої бажання. А потім ‒ отримання подарунків.

Традицію подарунків у цей день пов’язують з легендами. За однією з них, якось Миколай допоміг трьом бідним дівчатам, які не мали приданого, щоб вийти заміж. Через бідність батько дівчат навіть думав віддати їх до дому розпусти, щоб вони там заробляли гроші. Але Миколай вночі тихцем пробрався через вікно до оселі родини і підкинув три мішечки з золотими монетами, щоб кожна з дівчат могла купити собі на них придане.

Існує ще одна версія ‒ Миколай закинув мішечки через димар, тому що вікна були зачинені. Мішечки розв’язалися, а монети потрапили в шкарпетки, які сушилися біля каміна. Звідси й і пішла європейська традиція класти подарунки у шкарпетки.

В Україні ж святий Миколай залишає подарунки під подушкою або біля ліжка. У деяких регіонах на заході країни є традиція ставити на підвіконня черевички. Слухняні діти знаходили у них зранку подарунок, а ті, хто був неслухняним цілий рік, різочку або шматочок вугілля.

Є також традиція готувати з малечею спеціальне печиво, яке називається “миколайчиками”. Ним пригощають друзів і гостей.

Для дорослих в Україні були свої традиції на День святого Миколая. Наприклад, на Слобожанщині селяни збиралися після служби в церкві і разом варили пиво. А на Харківщині існувала традиція протягом трьох днів відзначати Миколині святки. Традиційно готували узвар та кутю. На Поділлі існував звичай “полазника” ‒ в будинок першою мала зайти людина з позитивною енергією.

Вважають, що вперше День святого Миколая почали відзначати в Німеччині в Середні віки. Тоді батьки почали таємно робити своїм дітям подарунки, щоб вони повірили в Чудотворця. З Німеччини звичай святкувати розповсюдився сусідніми країнами. А до України свято прийшло з Польщі. Спочатку відзначали його лише на заході країни.

Втім, деякі історики стверджують, що українці почали святкувати цей день ще за часів Київської Русі, коли князь Всеволод Ярославович встановив політичні зв’язки з Римом.

Кілька цікавих фактів про День святого Миколая

Через те, що святий Миколай у житті рано залишився без батьків, його вважають захисником сиріт. У дитячих будинках влаштовують святкування з подарунками.

За легендою, подарунок від святого Миколая може отримати лише та дитина, яка була слухняною цілий рік. Неслухняні під подушкою знаходять різку.

За переказами, святий Миколай та його батьки жити біля моря. Можливо, були рибалками. Тому його вважають ще й захисником моряків. Під час шторму моляться святому, щоб він утихомирив стихію.

Батьківщиною святого Миколая вважають Туреччину. Там жили його батьки та народився сам чоловік.

Згідно з дослідженням вчених, зріст святого Миколая був 167 см, шкіра була оливкового кольору, а очі ‒ карі. Припускають, що він також був вегетаріанцем.

У Києві таки встановлять головну новорічну ялинку на Софійській пл. Проте цього року у столиці не буде масових заходів та концертних програм. Про це розповів мер Києва Віталій Кличко в інтерв’ю “РБК-Україна”. За його словами, він щодня спілкується з українськими військовими. Бійці просять не забирати свято у їхніх дітей, каже мер.

Частина киян просить відмовитися від встановлення ялинки через війну. Мовляв, недоречно. Раніше повідомлялося, що рішення про встановлення новорічної ялинки у столиці ухвалять після консультацій з Силами оборони.