“АЕС не зупиняться, однак є кілька проблем” – експерт про ракетні атаки Росії

Атомні електростанції не зупинять свою роботу навіть під час блекауту. Вони продовжують виробляти енергію навіть за умов, коли не надходить електроенергія із системи.

Однак кілька проблем у роботі АЕС може з’явитися. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

“Йдеться не про зупинення атомних станцій. Реактори продовжують працювати у звичайному режимі. Енергію, які виробляють на АЕС, неможливо розподілити між споживачами. Тому що пошкоджені вузли розподілу енергії. Вони розташовані віддалено від станцій. Електричну енергію просто нікуди дівати, але станції працюють. Якщо порівнювати цю ситуацію із машиною, то це схоже на нейтральну передачу. Автомобіль не їде, але двигун працює”, говорить Рябцев.

Якщо немає зв’язку станції із споживачами, то на АЕС також не надходить електрична енергія, додає експерт.

“Електрика потрібна, щоб працювала та ж система охолодження. Внаслідок обстрілів не лише станції не могли віддати енергію споживачам, але і не могли заживити насоси, які прокачують воду для охолодження. На кожній станції зазвичай є резервне джерело живлення.Воно зазвичай працює на дизельному паливі. Його зазвичай вистачає на 72 години. Однак його завжди можна привезти. Проблема із Запорізькою АЕС. Туди не можна постачати дизельне паливо, але це вирішують інспектори МАГАТЕ. Палива достатньо, щоб насоси працювали. Всі відновлювальні роботи на станціях очікують завершити сьогодні”, каже Рябцев.

АЕС не зупиниться навіть за умови блекауту, пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломат оцінив реальність вступу України до НАТО та ЄС

“Тому що не можна припинити реакцію розпаду. Реактори можна перевести або в режим гарячого стану, або холодного. В останньому зараз перебувають реактори Запорізької АЕС. Це найбільш безпечний режим роботи, але в такому стані реактори не виробляють необхідну кількість енергії. Не думаю,що інші станції будуть переведені у такий режим”, уточнює Рябцев.

Блекаут це системна аварія, наголошує експерт.

“У нас об’єднана енергетична система. Це означає, що оператор може управляти всіма об’єктами системи. Якщо виникає системна аварія,то система припиняє свою роботу. У нас порушення цілісності систему тимчасово відбувається після кожного з ударів. Якщо цілісність порушується більше, ніж на 24 години, то це блекаут. Такий стан зараз у Херсоні”, говорить Рябцев.

Україні потрібні дві речі системи протиракетної оборони та обладнання, щоб замінити те, що виходить з ладу, додає експерт.

“Ми не можемо зробити так, щоб Росія знову не атакувала ракетами. У першому плані щось покращується, кількість збитих ракет збільшується, тобто у нас щось з’являється. З обладнанням якщо щось відновлюється, то обладнання також є і з’являється. У цьому плані важливі зв’язки із іншими країнами”, сказав Рябцев.

Представники Міжнародного агентства з атомної енергії прибули на всі українські атомні електростанції. Вони надаватимуть підтримку персоналу станцій, повідомив у Twitter гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

23 листопада через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій атомних електростнаціях спрацював аварійний захист. Внаслідок цього всі енергоблоки були автоматично відключені. Зараз вони працюють у проєктному режимі, без генерації в енергосистему.