Російські ракети будують на мікрочипах із Заходу

У російській навігаційній системі ракет є слабке місце ГЛОНАСС. Це аналог GPS.

Така система залежить від мікрочипів, які виробляють іноземні компанії. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Українська розвідка опублікувала список компаній:

Linx Technologies (США);

Broadcom (США);

Qualcomm (США);

Telit (США);

Maxim Integrated (США);

TRIMBLE (США);

Cavli Wireless (США);

u-blox AG (Швейцарія);

STMicroelectronics (Швейцарія);

Sierra Wireless (Канада);

NovAtel (Канада);

Septentrio (Бельгія);

Antenova (Велика Британія).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська нафта потрапляє у Велику Британію ЗМІ

ГЛОНАСС створили у 1982 році на замовлення Міноборони СРСР. Хоча це система подвійного призначення. Переважно її використовують російські військові для наведення зброї на українські міста, розповіли в ГУР.

У російських ракетах і дронах встановлені мікрочипи іноземного виробництва з підтримкою ГЛОНАСС зазвичай, це цивільні чипи, але росіяни використовують їх для військових цілей.

Чипи приймають та обробляють координати від ГЛОНАСС, а ракети за допомогою цієї інформації орієнтуються у просторі та цілять в українську цивільну та енергетичну інфраструктуру.

РФ закупляє мікрочипи з підтримкою ГЛОНАСС завдяки численним підставним компаніям і дистриб’юторам. Вони застосовуються щонайменше в таких видах зброї, як: безпілотники “Орлан-10” і Shahed-136, РСЗВ “Торнадо-С” та “Смерч”, ракети “Іскандер”, “Калібр” та “Кинджал”, а також авіаційні та крилаті ракети X-101, X-555, Х-38, Х-59МК, Х-31.

“Без чипів з підтримкою ГЛОНАСС іноземного виробництва росіянам доведеться з нуля будувати власну мікроелектроніку. Іноземні компанії мають усвідомити прямий вплив своєї продукції на обороноздатність Росії, припинити виробляти чипи з підтримкою ГЛОНАСС і забрати функцію підтримки цієї навігаційної системи з усіх своїх пристроїв”, пише українська розвідка.

23 листопада російські терористи завдали масованого ракетного удару по Україні. Протиповітряна оборона збила 51 із 70 ворожих крилатих ракет, які випустила Росія.

Росіяни завдали масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури із літаків стратегічної авіації і кораблів Чорноморського флоту.

Ворог запускав ракети із 10 літаків-ракетоносців Ту-95мс з районів Волгодонська Ростовської області і Каспійського моря, а також із двох малих ракетних катерів з акваторії Чорного моря.

Країна-агресорка РФ випустила по Україні понад 4700 ракет.