“Ситуація стає все небезпечнішою” − гендиректор МАГАТЕ зробив заяву щодо українських АЕС

Ситуація із атомною енергетикою в Україні стає все небезпечнішою.

Усі військові дії, які загрожують безпеці ядерних об’єктів, мають бути негайно припинені. Про це 25 листопада заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Відеозвернення він опублікував у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше за 40 років: що відбувається на українських АЕС після ракетного терору

“Повна та одночасна втрата зовнішнього електропостачання українськими атомними електростанціями демонструє, що ситуація з ядерною безпекою в країні стає все більш нестабільною, складною та потенційно небезпечною”, − сказав Гроссі.

За його словами, це перший випадок, коли всі станції одночасно втрачають зовнішнє живлення.

“Це було неможливо уявити до цієї трагічної війни. І це надзвичайно хвилює. Усі військові дії, що загрожують безпеці ядерних об’єктів України, мають бути негайно припинені”, − наголосив Гроссі.

Представники Міжнародного агентства з атомної енергії прибули на всі українські атомні електростанції. Вони надаватимуть підтримку персоналу станцій, повідомив у Twitter гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

23 листопада через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій атомних електростнаціях спрацював аварійний захист. Внаслідок цього всі енергоблоки були автоматично відключені. Зараз вони працюють у проєктному режимі, без генерації в енергосистему.