Вінницька облрада просить президента заборонити російську церкву в Україні

Депутати Вінницької обласної ради 25 листопада на черговій сесії ухвалили звернення до президента, Верховної Ради та уряду щодо діяльності РПЦ в Україні.

У зверненні йдеться про необхідність заборонити діяльність московської церкви в Україні. Про це у Facebook повідомив депутат облради Євген Шаповалов.

Із 60-ти присутніх на сесії депутатів підтримали звернення 58.

Пропонується також заборонити діяльність інших релігійних організацій з центром в країні-агресорці на території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Лаврою єдиною: СБУ нагрянула в монастир РПЦ на Рівненщині

“На сьогодні в Україні діє Українська православна церква в єдності з московським патріархатом та інші релігійні організації з центром в країні-агресорі, які ідеологічно обґрунтовують і підтримують війну та виправдовують всі військові злочини, що скоює Росія на території України”, − зазначається у зверненні.

Депутати Вінницької облради звертають увагу, що значна кількість духовенства РПЦ виявляють антиукраїнську та антидержавну позицію, про що свідчать результати проведених санкціонованих обшуків СБУ. В тому числі на Вінниччині.

“Ці та інші факти є свідченням, що діяльність УПЦ МП підриває територіальну цілісність, соборність та державність України, йдеться у зверненні.

Працівники Служби безпеки України провели на території Києво-Печерської лаври у Києві контррозвідувальні безпекові заходи. Вони відбуваються в межах “системної роботи” з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.

На територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині було ретельно перевірено понад 350 церковних споруд і 850 осіб, повідомляє пресслужба СБУ. Понад пів сотні осіб пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування. У тому числі використовували поліграф. Знайдено проросійську літературу, яка використовується під час навчання у семінарії та приходських школах, у тому числі для пропаганди “русского мира”.