Картелі вербують найкращих студентів-хіміків, юристів, лікарів, нотаріусів, фінансистів

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор наказав подвоїти кількість військових на вулицях великих міст через війни наркокартелів. Його головною обіцянкою під час передвиборчої кампанії чотири роки тому було подолання злочинності та знищення картелів. 2021-го уряд визнав, що спільна із США програма з боротьби з наркозлочинністю “Ініціатива Мерида” провалилась і ситуація вийшла з-під контролю. Знову просять допомоги

Валентина РАМІРЕС, 52 роки, соціальний працівник, Ґвадалахара:

 Спробували використати колумбійський досвід і відкрили програми з інтеграції колишніх членів банд у нормальне життя. Співпрацювали з поліцією. Отримали на це хороше фінансування. Хлопці могли отримати шкільну освіту та професію. Ми допомагали з житлом. Спочатку думала, що буде проблема з охочими, але поліцейські одразу дали список із 20 прізвищ. Пізніше з’ясували, що картель платив офіцеру. Той сказав, що мають відправити стільки-то людей, щоб від них відчепилися. Зі злочинністю ніхто й не збирався рвати зв’язки.

Їздила на спільний захід з американськими й колумбійськими експертами. Розглядали, як повертати в суспільство викрадених чоловіків і хлопців. У нас інша ситуація до картелів черги. Там обирають тих, хто їм підходить. Нині це один із найуспішніших життєвих шляхів швидкі й великі гроші, адреналін, дорогі машини. Тітка працювала в архіві бібліотеки все життя. Старший син став хорошим травматологом. Молодший завербувався в картель. Вона з жалем розповідає, що старший відмовився покинути лікарню й піти з братом. Каже, картель дбає про родини заарештованих і вбитих. Не можу цього осягнути.

Едуардо ЕРНАНДЕС, 41 рік, викладач, Закатекас:

 Наше місто ділять між собою картелі “Найтс Темплар”, “Ваграс”, “Джаліско Нью Дженерейшн” і “Сіналоа”. Мають сучасні автомати, гранати, використовують дрони з бомбами. Стало небезпечно виходити на вулицю, можна стати випадковою жертвою. Люди тікають у спокійніші регіони або до США.

Брат дружини має успішну ферму. Торік до всіх багатих родин прийшли погрожувати озброєні люди. Вимагали третину прибутків за їхній захист. Фермери відмовилися. Одного розстріляли. Решта озброїлася. Патрулюють село. Попередній шериф був на зарплаті в картелю. Теперішній справді хоче щось змінити. Замінували підступи, які не можуть охороняти. Таке життя фермера в Мексиці. Те саме з лісорубами і столярами. В Акапулько вчителі страйкують і вимагають захисту шкіл. Торік 199 разів доводилося закривати школи через перестрілки на вулицях чи спецоперації військових. Тепер у багатьох закладах картелі вимагають передавати їм частину зарплати вчителів. Донька у другому класі. У спокійні дні їм проводили більше уроків. Не знаєш, коли наступного разу зможеш привести дитину.

У цьому всьому уряд здається безпорадним. Нам потрібні велика й добре озброєна армія й кілька років великого кровопролиття, щоб відновити контроль над країною і повернути закон.

Маргарита ҐАРСІЯ, 36 років, фінансовий аналітик, Мехіко:

 Допомагаю розслідувати відмивання грошей картелями. Через це довелося змінити ім’я, вивезти батьків в інший регіон. У нас броньований автомобіль. Доньку постійно охороняють. Немає тижня, щоб я не отримувала погроз.

Потрібні добре озброєна армія та кілька років кровопролиття

Нині обіг наркотиків це великий бізнес. Його оцінюють у 2030 міль­ярдів доларів щороку. Фактично маємо ще одну владу у країні. Картелі вербують найкращих студентів-хіміків, юристів, лікарів, нотаріусів, фінансистів. Торік найняли блискучих агрономів, щоб ефективніше вирощувати коку. Відійшли від продажів лише марихуани й кокаїну. США нічого не зможуть зробити із залежними від знеболювального, поки ми будемо забезпечувати цей ринок. Картелі мають великі лабораторії, що виготовляють синтетичні наркотики. Купують владу, поліцію, суди.

Не спрацюють ніякі програми й заохочення. Усе, що ми намагаємося протиставити цьому мільярдному ринку, убоге. Кожен картель нині озброєний не гірше за нашу армію.

90 відсотків кокаїну у США потрапляє з Мексики

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”