Тотальний блекаут в Україні не зупинить роботу понад 1 тис. відділень банків: як і де вони працюватимуть

У разі блекауту в Україні працюватимуть 1035 чергових відділень системних банків.

Національний банк розробив план роботи банківської системи в умовах тотального вимкнення електроенергії. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Планується, що безготівкові розрахунки будуть загальнодоступними, банківськими картками також можна буде користуватися.

За даними НБУ, системні банки вже визначили перелік 760 чергових відділень у Києві та 275 у населених пунктах 22 областей. Дізнатися, де знаходиться найближче відділення, можна на карті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: потрохи відходимо від блекауту

“Банки формуватимуть графіки роботи чергових відділень так, щоб за необхідності вони стали місцем притулку для всіх, хто його потребуватиме”, зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

До чергового відділення банків вже доставляють необхідне для роботи обладнання і забезпечують резервними каналами зв’язку на випадок блекауту. Також у відділення залучать додатковий персонал і касову техніку, встановлять більше банкоматів, кажуть у фінустанові.

За умови блекауту, працюватимуть відділення таких банків:

А-банк;

Альфа Банк;

Кредобанк;

ОТП банк;

Ощадбанк;

Південний;

Приватбанк;

ПУМБ;

Райффайзен банк;

Таскомбанк;

Укргазбанк;

Укрексімбанк;

УкрСиббанк;

Універсалбанк.

Для зниження навантаження на відділення, які працюватимуть в умовах повного відключення електрики, термін дії платіжних карток продовжуватимуть автоматично. Крім того, скасують повторну ідентифікацію клієнтів.

У Нацбанку прогнозують, що курс валют залишатиметься без змін. У серпні резерви НБУ становили понад $25 млрд. Порівняно з липнем це понад 15% зростання. На це позитивно вплинули зовнішні надходження. Уряд України отримав $4,8 млрд, що позитивно впливає на курс гривні.