У Хорватії навчатимуть українських військових попри вето президента

У Хорватії уряд схвалив рішення про підготовку українських військовослужбовців попри небажання президента країни Зорана Мілановича.

Про це 24 листопада у Twitter повідомив міністр оборони України Олексій Резніков. Він окремо подякував депутату Європарламенту та голові комітету парламентської співпраці між Україною та ЄС Андрею Пленковичу, а також міністру оборони Хорватії Маріо Баножичу за сприяння в ухваленні важливого рішення.

“Сучасна, добре навчена армія з потужними напарниками обов’язково переможе зграю російських убивць, мародерів та ґвалтівників”, написав український міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Хорватії виступив проти навчань українських військових у країні

Хорватський уряд схвалив навчання Збройних сил України у своїй країні всупереч позиції одіозного президента Хорватії Мілановича, який раніше не раз висловлювався проти. Політик заявив, що вважає участь хорватської армії у цьому “незрозумілою і невиправданою”.

Міланович відомий тим, що до початку російської агресії проти України активно просував у маси кремлівські наративи. Також він заявив, що Україні не місце в НАТО. Погляди президента не поділяють ані прем’єр-міністр Пленкович, ані міністр оборони Баножич, які неодноразово критикували Мілановича публічно.

23 листопада президент Хорватії Зоран Міланович відмовився підписати згоду на участь військовослужбовців хорватських збройних сил у місії Євросоюзу, яка організовує підготовку та навчання українських військовослужбовців. Відповідний запит до нього направив міністр оборони країни.

Міністр Баножич зазначив, що не бачить жодних об’єктивних причин для відмови Мілановича. Для прийняття позитивного рішення в обхід президента необхідна була парламентська більшість у дві третини голосів.