На всі атомні електростанції України прибули представники МАГАТЕ

Представники Міжнародного агентства з атомної енергії прибули на всі українські атомні електростанції.

Вони надаватимуть підтримку персоналу станцій, повідомив у Twitter гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За його словами, Україна попросила МАГАТЕ про допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше за 40 років: що відбувається на українських АЕС після ракетного терору

“Нещодавно Україна закликала МАГАТЕ забезпечити, як це було із Запорізькою АЕС, підтримку та допомогу на місцях на Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській, а також Чорнобильській АЕС. Ця підтримка розпочалася. Ми маємо зробити все, щоб запобігти ядерному інциденту на усіх українських АЕС”, − зазначив Гроссі.

Він також нагадав, що експерти МАГАТЕ з вересня перебувають на Запорізькій АЕС, де надають підтримку та допомогу персоналу станції. Гроссі зазначив, що вже видно прогрес у створенні зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

“Але в той час, коли світ сфокусований на небезпечній ситуації на Запорізькій АЕС, найбільшій атомній електростанції Європи, ми не повинні забувати про інші ядерні об’єкти країни”, − наголосив Гроссі.

23 листопада через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій атомних електростнаціях спрацював аварійний захист. Внаслідок цього всі енергоблоки були автоматично відключені.

Отримавши контроль над ядерним активом у тимчасово захопленому Енергодарі, Кремль намагається змусити міжнародну спільноту частково визнати анексію територій України. Заяви Російської Федерації про загрозу ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції спрямовані на дискредитацію України і підрив підтримки Києва Заходом, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).