Меркель зробила несподіване зізнання щодо Путіна

Колишня канцлерка Німеччини Анґела Меркель намагалася організувати переговори з російським диктатором Володимиром Путіним незадовго до кінця свої каденції.

Ці намагання не дали результатів через брак важелів впливу на президента Росії, заявила політикиня в інтерв’ю Der Spiegel. Меркель та президент Франції Еммануель Макрон планували провести переговори з Путіним у межах ЄС влітку 2021 року.

“Але у мене більше не було важелів, щоб наполягати, тому що, зрештою, всі знали: вона піде восени”, сказала ексканцлерка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд Меркель свідомо намагався занизити оцінку ризиків, пов’язаних із запуском “Північного потоку 2”

Розуміння втрати усіх важелів впливу на російського диктатора чітко з’явилося у Меркель під час останнього візиту до Москви у серпні 2021 року. Меркель уже не сприймали в РФ як впливового політика.

“Відчуття було дуже зрозумілим: з точки зору впливу в політиці, зі мною було покінчено. А для Путіна важлива лише влада”, зазначила вона.

Меркель покинула пост федерального канцлера 8 грудня 2021 року, менше як за три місяці до російського вторгнення в Україну.

Анґела Меркель не вважає, що рішення про будівництво “Північного потоку-2” було хибним. Меркель також не вважає себе винною в тому, що Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Вона заявила, що “неможливо було створити таку архітектуру безпеки, яка запобігла б цьому”.