Сьогодні моляться великому патріарху

Сьогодні християни згадують Олександрійського патріарха Іоанна Милостивого. Він жив у VI-VII століттях.

Іоанн народився на Кіпрі в місті Лімасол у губернаторській родині. Коли подорослішав, то одружився і мав дітей. Однак сталося горе і за якийсь час він втратив родину. Після цього Іоанн вирішив присвятити себе Богу та став вести аскетичне життя і піклувався про бідних.

Він не був ченцем, але люди захотіли возвести його на патріарший престол. Тодішній імператор Іраклій згодився це зробити та призначив Іоанна патріархом у 610 році. Після цього святий роздав усе своє майно жебракам в єгипетському місті Олександрія, де і став служити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Казанської ікони Божої матері: що категорично не можна робити у свято

У подальші роки патріарх робив усе, аби допомагати людям. Він надавав притулок бідним та викуповував полонених з рабства. Також боровся проти єретиків.

Коли перси вторгнулися в Єгипет Іоанн відправився у Константинополь, щоб попросити додаткових військ для захисту Олександрії. Однак по дорозі він помер на батьківщині. Це сталося орієнтовно у 619 або 620 році.

У листопаді віруючі вшановували пам’ять Архистратига Михаїла – “Небесного воїна”. Церковна назва цього свята – Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних. Цей святий – покровитель Києва, української столиці.

Gazeta.ua робила матеріал у якому ми розповідали про історію цього свята та прикмети пов’язані з ним.