У США з’явилися проблеми з конфіскацією заморожених активів РФ – ЗМІ

У США виникли проблеми з конфіскацією російських активів, що належать Москві та російським олігархам, які були заморожені в рамках санкцій проти РФ після початку її вторгнення в Україну.

Проблеми, з якими зіткнувся американський уряд, є досить серйозними, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

З початку війни США заблокували більш ніж $330 млрд російських активів. Близько $300 млрд належить російському уряду, решта, понад $30 млрд – це майно олігархів: компанії, банківські рахунки, трасти, яхти, літаки, нерухомість і коштовності. Федеральна прокуратура США продовжує пошук активів РФ, прихованих на території Штатів, спрямувала до судів позови, щоб заарештувати об’єкти нерухомості, грошові рахунки та трастові фонди російських олігархів, а також розкрити складні схеми, за допомогою яких росіяни приховують свої активні.

Однак проблеми, з якими зіткнулися чиновники, гальмують цей процес. Проблеми юридичного та слідчого характеру виникають на всьому шляху – від питання пошуку прихованих досвідченими юристами, бухгалтерами та фінансовими аналітиками активів до процедури вилучення та передачі їх Києву. До того ж заморожування активів всього лише блокує їхнє використання власниками; для передачі їх у власність держави потрібен повноцінний арешт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС заморозив активів Росії на десятки мільярдів євро Politico

Офіційні особи вже звернулися до Конгресу США, з вимогою прийняти закони, які розширили б повноваження щодо арешту активів РФ і створили б легальний канал для передачі цих активів Україні.

“У нас немає спеціального механізму для передачі доходів від конфіскованих активів олігархів українському народу” – пояснив сенатор Шелдон Вайтхаус, член юридичного комітету Сенату від Демократичної партії Род-Айленда, який ініціював внесення законопроєкту.

Чиновники в США кажуть, що основною проблемою є саме пошук холдингів – так, російські олігархи виводять активи зі свого прямого володіння і контролю та передають їх у власність в трасти, членам сім’ї та партнерам або в акції, які належать компаніям у багатьох юрисдикціях. Тільки для точного встановлення місцезнаходження активів можуть знадобитися роки. Повноваження законодавства США щодо арешту заморожених активів дуже обмежені, а нові правила по боротьбі з відмиванням грошей набудуть чинності тільки у 2024 році.

І остання перешкода – щоб США могли вилучити заморожені $300 млрд російських резервів, потрібно прийняття Конгресом нового закону. Але деякі уряди побоюються створити прецедент, що суперечить міжнародним монетарним принципам.

Тим часом Європейський Союз шукає механізми конфіскації $300 млрд резервів Центробанку Росії, заморожених союзниками після вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, про конфіскацію заморожених в ЄС активів російського Центробанку для відновлення України говорили ще на саміті ЄС наприкінці травня. Процедурно і юридично це дуже складне питання і вимагає серйозного опрацювання та обговорення.