Україні можуть надати генератори і трансформатори: що відомо

Єврокомісія закликає країни Євросоюзу терміново передати Україні високовольтні трансформатори та генератори

Це необхідно, щоб відновити енергосистему після ракетних ударів росіян, сказала єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон після неформальної зустрічі міністрів енергетики країн ЄС, пишуть у пресслужбі Єврокомісії.

“Ми просимо країни-члени ЄС знову надати допомогу Україні. Пріоритет – високовольтні трансформатори та генератори. Єврокомісія допоможе доставити обладнання до регіонів”, – сказала чиновниця.

У Польщі створять новий енергетичний центр для оримання пожертв від третіх осіб та допомоги з їхньою доставкою в точні місця в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли з’явиться світло: енергетики потішили прогнозом

За словами Сімсон, від початку повномасштабного вторгнення Росії Україні надали близько 55 тис. одиниць енергообладнання та 500 генераторів через союзний механізм громадянського партнерства.

На початку неформальної зустрічі виступив онлайн-міністр енергетики України Герман Галущенко. Він розповів про критичний стан енергетичної інфраструктури України.

Масований ракетний удар по Україні росіяни нанесли учора, 23 листопада. Обстріляли енергетичну інфраструктуру. У більшості регіонів Україні застосували аварійні та екстренні відключення світла.

У столиці понад 60% абонентів залишаються без електроенергії. Через масовані обстріли кияни залишились також без опалення, води та мобільного звʼязку.