“У Москви вистачає ракет на три-чотири масштабні атаки” – що пише про нас світова преса

Росія продовжує ракетний терор проти населення України, далі знищуючи енергетичну інфраструктуру країни. Від цього також страждає сусідня Молдова. У містах створюють спеціальні пункти з обігрівом та електрикою. Морози будуть важкими для українців, але стануть перевагою для ЗСУ. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Російський ракетний обстріл знову відключив електрику та воду по всій Україні”, The New York Times, США

У середу, 23 листопада, Росія завдала удару по енергетичних об’єктах України. Ракети струсили Київ та інші міста, зануривши у темряву великі райони країни, відключивши водопостачання і електрику на половині території сусідньої Молдови. Атака була наймасштабнішою з 15 листопада, коли прилетіли близько 100 ракет і дронів, і однією з найруйнівніших за всю війну.

Українські системи ППО збивали ракети, які Москва протягом кількох тижнів націлювала на енергетичні об’єкти, намагаючись зламати волю українців, позбавивши їх світла і тепла в зимові місяці.

Від Львова, до Дніпра, Одеси та Харкова чиновники повідомляли про перебої з електрикою, водопостачанням та іншими ключовими послугами. Зимова погода в країні вже встановилася, з мінусовими температурами та снігом.

Внаслідок обстрілу в середу щонайменше 10 людей загинули і десятки отримали поранення. ППО України збили 51 із 70 російських крилатих ракет та п’ять дронів.

Ракетні удари – російська формула терору і злочин проти людяності

“Це російська формула терору, очевидний злочин проти людяності”, – заявив президент Володимир Зеленський Раді Безпеки ООН по відеозв’язку.

Він ще раз засудив структуру РБ ООН, яка дає Росії та ще чотирьом країнам-членам право вето.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Остання атака Росії аргумент, щоб поставляти більше ППО” Юліуш Сабак

“Серед вас є представники держави, яка не пропонує нічого, крім терору, нестабільності та дезінформації. Це глухий кут, коли винуватець війни, сторона, відповідальна за терор, блокує будь-яку спробу від імені РБ ООН здійснити свій мандат”, – заявив Зеленський РБ ООН.

За словами глави української національної енергосистеми, практично жодна ТЕС і ГЕС не залишилася непошкодженими після хвилі російських атак з енергетичної інфраструктури в останні місяці.

“Масштаби руйнувань колосальні”, – заявив голова “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Спроби Москви занурити країну у темряву та холод змусили українські комунальні служби запровадити контрольовані, але великі віялові відключення електроенергії. В результаті майже всі мешканці країни залишаються без електрики по 4-12 годин на день.

У місті Вільнянську в Запорізькій області вночі ракета потрапила до пологового відділення лікарні – загинув новонароджений та поранена його матір.

“Мотиви Путіна ясні та холоднокровні. Він використовує зиму як зброю, щоб завдати величезних страждань українському народові. Вирішив, що якщо не може захопити Україну силою, то заморозить країну для підпорядкування”, – заявила у РБ ООН посол США Лінда Томас-Грінфілд.

У Вишгороді, передмісті Києва, 19-річний Володимир Світний розповів, що у середу вчився, коли почув, як у небі стріляють ППО. Виглянувши у вікно, побачив крилату ракету, що промайнула над районом і врізалася в багатоповерховий будинок, де вибухнула.

Зеленський оголосив загальнонаціональну акцію “Пункти незламності”, щоби підготувати тисячі імпровізованих центрів для надання основних послуг у разі тривалих відключень електроенергії.

“Там будуть основні послуги, включаючи електрику, мобільний зв’язок, доступ в інтернет, опалення, вода та предмети першої необхідності”, – заявив він.

Молдова, чиї електроенергетичні системи радянських часів взаємопов’язані з українськими, зіткнулася з “масовими відключеннями електроенергії по всій країні” – заявив міністр інфраструктури країни Андрій Спіну.

У Москви вистачає ракет ще на три-чотири атаки, подібні до тієї, що була 15 листопада

У той час, як у Москви закінчуються високоточні крилаті ракети, за даними України та її союзників, звіти української розвідки припускають, що Кремль ще має їх, щоб провести три-чотири атаки, які можна порівняти з терактом 15 листопада.

Папа Франциск порівняв ракетний терор Росії зі Сталінським геноцидом Голодомором

Папа Франциск у середу виступив з одним зі своїх найрішучіших осудів росіян, порівнявши напади Москви на цивільні об’єкти з “жахливим геноцидом” 1930-х в Україні, коли політика диктатора Йосипа Сталіна спричинила масовий голод.

Зеленський заявив, що Росія прагне “перетворити холод зими на зброю масового знищення”.

У деяких частинах країни, недавно відвойованих, включаючи Херсон, збитки інфраструктурі настільки серйозні, що Київ допомагає жителям евакуюватися в інші регіони та закликає тих, хто втік за кордон, наразі не повертатися. Але влада підкреслила, що у ширшій евакуації поки що немає необхідності.

“Росія більше не може покладатися на генерала Зима”, Politico, США

Путін більше не може розраховувати на старого союзника Росії зиму. Військові аналітики кілька місяців припускали, що зима принесе перерву в боях на лінії фронту в Україні, але стає все очевиднішим, що обидві сторони прагнуть використати свої переваги в холоді. Кожна сторона вибудовує своїх командувачів. Генерал Зима проти генерала Мороза. Російський план у тому, щоб деморалізувати українське цивільне населення, відключивши електрику та опалення. Українці хочуть проводити диверсійні рейди і тренувати свою артилерію на погано екіпірованих російських призовниках, яким бракує теплого зимового спорядження та гарячої їжі.

Хоча очікується, що темпи бойових дій знизяться, у Донецькій та Луганській областях немає затишшя, незважаючи на снігові бурі та морози.

“Бої точаться вдень і вночі, незалежно від погоди. Я під Бахмутом. Ситуація дуже складна. Вона змінюється щодня, хитаючись, мов маятник – від наших успіхів та ейфорії, коли наступаємо, до складної ситуації, коли наступає ворог”, – сказав з фронту військовий медик і колишній український депутат Єгор Фірсов.

Міноборони України дало зрозуміти, що план у тому, щоб підтримувати підвищений тиск на ворога взимку.

Ті, хто каже про можливу паузу в боях через морози, швидше за все, ніколи не засмагали в січні в Криму

“Ті, хто каже про можливу паузу в боях через морози, швидше за все, ніколи не засмагали у січні на південному березі Криму”, – написало міноборони України, натякаючи на українські амбіції повернути півострів.

Генерал Зима не завжди приносить Росії користь. Фіни переграли росіян під час Зимової війни 1940 року, спритно ковзаючи снігом на лижах, і завдаючи блискавичних партизанських ударів.

Українці хочуть завдати аналогічних збитків. Conflict Intelligence Team пише, як російські мобілізовані скаржаться на брак основного спорядження, не кажучи про зимове екіпірування, і умови, в яких перебувають, включаючи відсутність гарячої їжі протягом кількох днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Політичне завдання з Кремля взяти Бахмут” Іґаль Левін

Ніщо не віщує спокійної зими. За словами Катерини Степаненко з Інституту вивчення війни, росіяни посилюють наступи на Донбасі, використовуючи там загартованих десантників, які вивільнилися з Херсона.

За словами Ніка Рейнольдса з британського Королівського інституту об’єднаних служб, який проводить оперативний аналіз для генштабу України, українці також перекидають туди сили для посилення своєї лінії.

Рейнольдс додав, що українці також хочуть відтіснити росіян на східному березі Дніпра на 15-20 км. від нещодавно звільненого Херсона, щоб зупинити артилерійські обстріли міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об’єкти чи інфраструктуру” – сер Лоуренс Фрідман

Рейнольдс також підозрює, що росіяни можуть викинути дику карту, знову нарощуючи “сили на білоруському кордоні на північ від Києва у спробі відтягнути українські сили від лінії фронту на півдні та сході”.

Джерело в силових структурах України повідомило, що російські військові літаки, мабуть, перевіряли українські ППО вздовж кордону. Російські військові блогери повідомляють, що українці встановлюють прикордонні нагляди на кордоні з Білорусією, оснащені електронними підслуховуючими пристроями, і встановлюють мінні поля на північ від Чернігова.

Тим часом, у районі Сватово-Кременної та Білогорівки на Луганщині йдуть запеклі бої, де українці виявили слабкі місця в російській обороні.

М’яка зима пом’якшить шкоду для цивільного населення України від ударів Росії по енергосистемі країни. Але також буде означати болото, що ускладнить пересування військ і техніки для українців та росіян. А українці хочуть швидко розвинути імпульс, досягнутий за останні тижні завдяки приголомшливим перемогам під Харковом і Херсоном. Завдяки звільненню Херсона, Крим опинився в межах досяжності їхніх ракет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “США та союзники готують нас до нових російських атак” Михайло Жирохов

Холодна зима допомогла б обом сторонам маневрувати, але морози також позначилися б на російських військах та їхній неякісній техніці. Танки і транспортні засоби більше не можна було б ховати під голими деревами. Минулої зими, коли росіяни намагалися наступати на Київ, то зіткнулися з механічними поломками через неякісне виробництво та нездатність підготувати свої танки та бронетехніку до зими.

Інститут вивчення війни ISW вважає, що генерал Мороз, швидше за все, віддасть перевагу українцям, а росіяни опиняться у невигідному становищі.

“Зимова погода може завдати непомірної шкоди погано оснащеним російським силам в Україні”, – заявили в ISW.

Російські війська почали отримувати іранські бронежилети та каски. Але вони не відповідатимуть якості одягу і спорядження, які західні союзники поспішали передати українським військам. Британське міноборони відправило 195 тис. предметів зимового екіпірування. Інші західні партнери також постачають обмундирування, мобільні генератори та намети для 200 тис. військових. Литва, Німеччина, Данія, США, Швеція та Фінляндія постачають. Канада дала Україні півмільйона комплектів зимової форми.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що удар по польському селі призвів до того, що Німеччина передасть Польщі американські батареї зенітно-ракетних комплексів Patriot. Їхнє введення в дію буде не раніше серпня 2023 року. Вони можуть почати збивати ракети біля кордонів з Україною. Погіршення економічної ситуації в Росії та мобілізація зменшують підтримку війни проти України серед росіян. І зростання ризику ядерної війни через агресію РФ проти України та розвиток технологій ракетних атак та захисту.