Уперше за 40 років: що відбувається на українських АЕС після ракетного терору

Запорізька атомна електростанція отримала живлення після ракетної атаки окупантів 23 листопада. На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС запускають енергоблоки.

Вони були відключені внаслідок зниження частоти в енергосистемі через пошкодження енергетичної інфраструктури росіянами, повідомили в Енергоатомі.

“Тимчасово окупована Запорізька АЕС, яка не працює з вересня цього року, перейшла в режим повного блекауту із запуском всіх дизель-генераторів. Таким чином, уперше за 40-річну історію української атомної енергетики всі енергоблоки АЕС були відключені”, – пояснили в держкомпанії.

Персонал українських АЕС готові оперативно реагувати на подібні ситуації, запевнили в компанії.

“Однак це не повинно заспокоювати. Адже існує реальна небезпека ядерної та радіаційної катастрофи, що несуть обстріли всієї території України російськими крилатими та балістичними ракетами, та величезний ризик ураження атомних станцій”, – йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ГУР спрогнозували, коли Росія знову може масовано вдарити ракетами

Станом на 12:17 Запорізька АЕС отримала живлення власних потреб від енергосистеми України. Всі дизель-генератори відключені та переведені в режим чергування.

“Протягом дня за готовності енергосистеми, блоки станцій (Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької. Gazeta.ua) будуть підключені до електромережі, постачання електроенергії для потреб наших громадян та економіки країни буде поновлено”, – резюмували в компанії.

За минулу добу противник завдав 78 ракетних і 23 авіаційні удари. Здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах, повідомив Генштаб ЗСУ. Під масовану ракетну атаку ворога потрапили Київ і сім областей.

Під час масованого удару по житлових будівлях та енергетичній інфраструктурі в Києві, Київській, Вінницькій, Львівській, Кіровоградській, Запорізькій, Харківській і Донецькій областях російські окупаційні війська випустили 67 крилатих ракет і до 10 ударних БпЛА “Ланцет”. У результаті ворожої атаки є загиблі та поранені.