Юзабіліті комерційного сайту: чек-лист

Мета будь-якого комерційного сайту приносити дохід. І не просто прибуток, а прибуток від запропонованої продукції: товарів, послуг, платних підписок. Для цього недостатньо просто “лити” трафік за допомогою контекстної реклами. Користувачі дуже вибіркові в тому, де і що купувати. Щоб конверсія відбулася саме у вас, ваша пропозиція має бути не гіршою, ніж у конкурентів, а зручність сайту близькою до ідеальної. У цій статті ми зібрали кілька простих дій щодо проведення юзабіліті-аудиту вашого вебресурсу.

У самостійного аудиту є серйозна вада: необ’єктивність і “замилене око”. Це закони психології – неможливо всебічно оцінити щось своє. Для отримання достовірних відомостей про зручність роботи веб-сайту, замовте юзабіліті-аудит на аутсорсі, залишивши заявку на підвищення конверсії сайту від web-promo.ua. Агентство інтернет-маркетингу Webpromo забезпечить зростання конверсій без зміни рівня трафіку за допомогою експертності, 13-річного досвіду та власного програмного забезпечення.

Крок 1: Пошук технічних проблем

Дайте відповідь собі на такі питання:

Наскільки коректно відображаються сторінки у різних браузерах?

Як довго вантажиться сайт?

Що гальмує завантаження сторінок?

Чи безпечний протокол з’єднання?

Чи адаптований веб-ресурс під мобільні пристрої?

Як багато помилок 404?

Чи коректно працюють редиректи?

Чи всі URL зрозумілі та прописані латиницею?

Чи заповнені метатеги?

Крок 2: Візуал сайту

Років 5 тому були популярні веб-ресурси з агресивним дизайном, безліччю анімацій, блискітками та переливами. З того часу багато що змінилося…

Яскраві та кислотні фарби здатні викликати головний біль. Позбудьтеся цих пережитків минулого. На подібних сайтах ви б і самі не затримувалися.

Другий важливий момент логіка розміщення блоків на сторінках. Важливі кнопки мають бути помітні, нехай користувач не витрачає час на їх пошук. Уникайте хаотичного “блукання” однакових елементів на різних сторінках, щоб не дезорієнтувати користувачів.

Крок 3: Відповідність очікуванням

Переконайтеся у відповідності посадкових сторінок їх сніппетам. Однією з причин відсутності конверсій є невиправдані очікування. Наприклад, у сніппеті ви написали про знижку 70% на товар, але при переході за посиланням з пошуку виявляється, що інформація застаріла, акція закінчилася, а товар подорожчав.

Інформація з лендінгу має повністю збігатися з тим, що написано у сніппеті: назва, ціна, знижки, модель. Інакше користувачі відчують себе ошуканими, і швидше за все куплять продукцію у ваших конкурентів.

Крок 4: Турбота

Про це часто забувають, але користувачі добре відчувають, коли їх намагаються обманом змусити щось купити. Але вони також відчувають і щиру турботу. Працюючи з сайтом, намагайтеся максимально позбавити користувачів від зайвих дій та проблем. Чим менше кліків піде на конверсію тим краще!

Приклад піклування про користувачів: оформлення дизайну сторінки 404, своєчасна зміна статусу наявності товарів, можливість переглядати сторінки іншими мовами, наявність версії сайту для користувачів з поганим зором.