Дипломат оцінив реальність вступу України до НАТО та ЄС

Вступ України до НАТО відбувається вже зараз за рахунок військово-технічного співробітництва та допомоги. Потрібно сформувати лише політичне рішення.

Вступ до Євросоюзу також відбувається, але найактивніше почне реалізовуватися під час відбудови країни. Про це в коментарі виданню розповів дипломат, голова правління Gazeta.ua “Майдан закордонних справ” Олег Бєлоколос.

“По-суті зараз вже відбувається процес вступу України до НАТО. Це фактично військово-технічне співробітництво, йде військова допомога. Вже анонсують реальні ²спільні проєкти в галузі оборони. Є дух бойового міцного братерства між українськими військовими та військовими НАТО. Ці елементи всі зараз опрацьовуються. Політики країн, які надають нам допомогу, фактично готуються прийняти політичне рішення. Але зараз потрібна підготовка та співробітництво, якої не було до цього. Ми йдемо до НАТО, але складно сказати, коли це буде”, говорить Бєлоколос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Пріоритет “Рамштайну” зараз це засоби ППО для всієї території України” Лакійчук

Люди, які говорять, що не треба вступати до НАТО та ЄС, неправі, наголошує дипломат.

“НАТО зараз оновило стратегію свою. Однозначний супротивник для них це Росія. І це співпадає із нашим бачення зовнішньої політики. Нам треба вступати в НАТО. З ЄС це більше торговельно-економічне співробітництво. Теж треба рухатися в цьому плані. Зараз складно сказати, наскільки у цих умовах зможемо адаптувати багато норм ЄС. Але це питання набувати ознак практичної реальності ближче до завершення війни. Співробітництво у рамках відбудови країни відбуватиметься у межах норми ЄС, а ми вже готуватимемо наші законні норми до Євросоюзу”, каже Бєлоколос.

Президент Володимир Зеленський під час виступу на Парламентській асамблеї НАТО заявив, що країнам-членам НАТО слід підтримати заявки України на вступ до Європейського Союзу й Північноатлантичному альянсу. Сила демократії буде гарантією, що жодна тиранія на сході від нас не зможе загрожувати Європі, наголосив глава держави.

23 червня всі 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні статус кандидата на вступ до блоку. До кінця 2024 року Україна планує повністю бути готовою до вступу в ЄС, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.