Дев’ять місяців війни: кадри запеклої боротьби українців і здобутки ЗСУ

24 листопада виповнюється вісім місяців з дня повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Від початку осені ситуація на передовій значно змінилася. Український контрнаступ у вересні дав змогу деокупувати значні території на півдні й сході. Gazeta.ua зібрала кадри подій останніх важких дев’яти місяців боротьби.

З початку осені Збройні сили України звільнили 544 населені пункти Харківщини. Сьогодні в російській окупації лишається 28 населених пунктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму

11 листопада українські війська зайшли в Херсон, відтіснивши на окупантів на правий берег Дніпра.

Повернувся український прапор і в населені пункти Миколаївщини, які були під окупацією. Щоб повністю звільнити Миколаївську область від російських окупантів, Збройним силам України залишилося деокупувати три населені пункти на Кінбурнській косі.

Загалом українські військові деокупували майже 1900 населених пунктів. Мають звільнити ще близько 2000 своїх міст і сіл, які тимчасово окуповані російськими військами, повідомив президент України Володимир Зеленський. Мінімум десятки з них зруйновані ударами російської армії повністю, як-от Маріуполь чи Волноваха.

Після закінчення війни Росії проти України між країнами не буде колишніх відносин. Бо українці не вибачать росіян, які намагаються знищити їх як націю.

Але рано чи пізно Росію очолять люди, з якими Україна в тому чи іншому вигляді спілкуватиметься. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

Коли Росія поверне території у міжнародно визнаних кордонах від 1991 року, тоді Україна скаже, у якому форматі й з ким готова говорити, додав Зеленський. Вважає, що безповоротним моментом в історії можливих переговорів з російським лідером Володимиром Путіним стало проведення так званих референдумів на окупованих територіях України.