“Є ймовірність, що ракети Patriot із Польщі діятимуть у небі над Україною” – що пише про нас світова преса

Удар по польському селі призвів до того, що Німеччина передасть Польщі американські батареї зенітно-ракетних комплексів Patriot. Їхнє введення в дію буде не раніше серпня 2023 року, і вони можуть почати збивати ракети біля кордонів із Україною. Погіршення економічної ситуації в Росії та мобілізація зменшують підтримку війни проти України серед росіян. І зростання ризику ядерної війни через агресію РФ та розвиток технологій ракетних атак і захисту. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“НАТО дає ракети для Польщі”, The New York Times, США

Коли минулого тижня ракета впала на польське село за кілька кілометрів від України і вбила двох місцевих жителів, виникли побоювання, що Росія напала на НАТО і загрожує глобальною пожежею. Напевно, це була українська ракета ППО, яка випадково впала в Польщі.

Те, наскільки ризикованою залишається ситуація, стало зрозуміло цього тижня, коли Польща оголосила, що прийняла пропозицію Німеччини щодо систем ПРО Patriot та розмістить їх “біля кордону” з Україною.

Польща, як і США, надає непохитну підтримку Україні, постачаючи зброю, але не має бажання вступати у війну з Москвою.

Війна в Україні може випадково чи навмисно поширитися на територію Польщі

Незважаючи на те, що нові ракети з Німеччини не будуть повністю готові до експлуатації протягом багатьох років, а на той час війна в Україні цілком може закінчитися, плани Польщі розмістити їх поблизу зони конфлікту сигналізують про занепокоєння, що її власна безпека може опинитися під загрозою. Війна по сусідству може випадково чи навмисно поширитись на Польщу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Остання атака Росії аргумент, щоб поставляти більше ППО” Юліуш Сабак

Розміщення Patriot виробництва США, деякі мають хоча б частково запустити до серпня 2023 року, порушує безліч складних питань, що кореняться у прагненні НАТО допомогти Україні, залишаючись поза зоною конфлікту.

“Що станеться, якщо наш радар покаже, що ракети летять, і їх треба перехопити всередині України?”, – запитав Яцек Бартосяк, голова варшавської дослідницької групи “Стратегія та майбутнє”.

Цей сценарій навряд чи приведе НАТО до прямої війни з РФ. Російські військові літаки більше не залітають у західну Україну, поряд із Польщею, тому немає реального ризику їхньої випадкового ураження ракетою, випущеною з польської території. А ракети PAC-3 Patriot від Німеччини мають дальність лише близько 32 км. Це означає, що не досягнуть районів України, де зараз діють російські повітряні чи наземні сили.

Але, за словами Бартосяка, є ймовірність, що “ракети Patriot діятимуть у повітряному просторі України”. Це підірвало б невтручання НАТО у війну та намір підтримувати Україну лише зброєю, уникаючи втручання, яке Москва могла б використати як привід для ескалації конфлікту.

Німеччина також направила ракети Patriot до Словаччини, яка також межує з Україною, а американські військові у квітні встановили свої батареї Patriot у польському аеропорту Жешув, ключовому транзитному вузлі біля українського кордону для західної зброї, яка надходить до України.

“Росіяни стають більш критичними. Військова операція Путіна затягується, а санкції завдають шкоди”, CNN, США

Цього року почуття меланхолії посилюється побачивши закриті магазини на вулицях Москви, оскільки всі стикаються з економічними наслідками масивних західних санкцій у відповідь на війну в Україні.

“Настрій у Москві та країні похмурий, тихий, заляканий і безнадійний. Люди гадки не мають, що буде завтра чи через рік. Зникають звичні товари, починаючи від туалетного паперу та Coca-cola, закінчуючи одягом”, – каже 34-річна Ліза, кінопродюсер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Політичне завдання з Кремля взяти Бахмут” Іґаль Левін

Полиці в більшості магазинів, як і раніше, добре укомплектовані, але західні продукти стають дефіцитнішими і дуже дорогими, що ще більше збільшує ціни, які вже б’ють по багатьох росіянах.

Росія зіткнеться з зростаючими економічними труднощами і населення все більш критично ставиться до війни на тлі поразок

Економісти вважають, що Росія зіткнеться зі зростаючими труднощами і населення все більш критично ставиться до війни на тлі поразок, подібних до того, що сталося в Херсоні.

Сергій Яворонков, старший науковий співробітник Інституту економічної політики Гайдара, каже, що настрої вже критичніші, ніж були.

“Чиновники обіцяли захопити Київ за три дні, а це виявилося дурістю. У виступі від 24 лютого Путін заявив, що бойові дії провадитимуть лише професійні війська. У вересні оголосили мобілізацію. Це теж непопулярний крок – вербують тих, хто не хоче воювати. Коротка переможна війна може викликати ентузіазм. Якщо війна триває безкінечно і не призводить до бажаного результату, приходить розчарування”, – сказав він.

Російський блогер Дмитро Пучков, який підтримує війну Росії, визнає, що недавні поразки підірвали довіру багатьох людей. На його думку, РФ люто чинитиме опір і змусить Україну припинити вогонь.

“Необхідні рішення добре відомі це руйнація української інфраструктури. Електрика, водопостачання та теплопостачання мають бути знищені”, – сказав він.

Кремль дотримується цього сценарію. В останні тижні російські сили не раз завдавали ударів по енергетичній інфраструктурі України, внаслідок чого понад 7 млн людей залишилися без електрики після останньої атаки тиждень тому. Але українці зберігають рішучість перед російськими ракетами, і надії на якесь припинення війни шляхом переговорів залишаються далекими.

Проблеми охоплюють всю російську економіку, від авіації до побутової електроніки

Економісти розуміють, що у разі продовження війни в економіки РФ не радісні перспективи. Вона вже перебуває у рецесії, яка погіршуватиметься. Промислові підприємства країни стикаються з серйозними проблемами заміни західних технологій. Проблеми охоплюють усе, від авіаційної галузі до побутової електроніки.

Кремль просуває ідею заміни західних товарів продукцією та технологіями з країн-союзників, таких як Китай чи Іран, та збільшення власного виробництва у Росії. Але ізоляцію, що посилюється, не обов’язково вітають всі громадяни. Ліза каже, що вона хотіла б, щоб її країна припинила війну та відновила зв’язки зі світом.

“Наскільки ми близькі до ядерної війни?”, The Atlantic, США

Ракета впала у Пшеводові, польському селі неподалік кордону з Україною. Загинули двоє людей. Їхня смерть стала прямим наслідком вторгнення Росії в Україну, хоча в тумані війни не відразу зрозуміло, яка сторона винна. Перші теорії стверджували, що ракету випустила Росія по Україні й вона збилася зі шляху. Згодом розвідка США пояснила, що це була ракета-перехоплювач, випущена Україною по російській ракеті.

Якби Росія справді напала на Польщу, сьогодні світ міг би виглядати інакше. Польща член НАТО. За цим міг слідувати глобальний конфлікт. Росія має найбільший у світі ядерний арсенал, і є підстави вважати, що Кремль може його використовувати.

Недавні досягнення в галузі оборонних технологій парадоксально перевернули концепцію гарантованого взаємного знищення. Намагаючись захистити себе від ядерної зброї, можемо посилити її загрозу.

Хоча країни НАТО, зокрема, США, озброюють Україну, ранні заклики до Штатів створити безпольотну зону над країною по суті, зобов’язання атакувати російські літаки, якщо ті полетять над Україною. Їх відкинула адміністрація Джо Байдена. Ризик розпочати війну з країною, яка має ядерну зброю, війну, яка може перерости в обмін ядерними ударами, обмежує те, як країни борються. Почасти це обмеження спонукало задіяння нових технологій, що дозволяє обійти важкі проблеми ядерної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об’єкти чи інфраструктуру” – сер Лоуренс Фрідман

Ядерні арсенали створюють у лідерів ядерних держав почуття вразливості. Але розвиток технологій ПРО порушує рівновагу у низці важливих моментів. По-перше, хороша оборона знижує ядерну загрозу, з якою стикається країна, яка б наважилася застосувати власну зброю. По-друге, зіткнення з передовою системою ПРО може призвести до того, що потенційний агресор використовує більше зброї, щоб придушити будь-які перехоплювачі. І, по-третє, країна, яка опинилася у гонці озброєнь, може спробувати прискоритися до фінішу, випустивши зброю першою. Попри ці ризики США продовжують розвивати свої ПРО. Цій роботі присвячено ціле агентство у Пентагоні.

“Можна уявити собі два різні рівні ефективності ПРО. Один – мрія президента Рональда Рейгана про герметично закритий купол навколо США, через який неможливо проникнути. Це було б чудово, але технічно зовсім неможливо. Інший – наявність достатньої ПРО, щоб бути в змозі захиститися від нерівномірного удару у відповідь. Бо інші країни будуть занепокоєні, що, якщо ми нанесемо по них перший удар, їхні ракети, що вціліли, не зможуть пробити нашу оборону, і це дало б їм стимул напасти першими”, – говорить співдиректор Програми ядерної політики з Фонду Карнегі Джеймс Актон.

Імовірніше, ніж коли-небудь раніше, що погане рішення при загрозі ядерної війни буде прийнято поспіхом

Звісно, покращується і озброєння. Ракети можна запускати з різних місць, вони можуть літати нижче радарів і рухатися на надзвичайно високих швидкостях. Ці вдосконалення скорочують терміни реагування після виявлення ядерної атаки, змінюючи те, як лідери можуть почуватися вразливими у цей момент. Іншими словами, більш ймовірно, ніж будь-коли раніше, що погане рішення буде прийнято поспіхом.

За оцінками Федерації американських учених, зараз у світі приблизно 12 700 ядерних боєголовок. США та Росія зберігають ядерні тріади, як і протягом десятиліть, з можливістю їх запуску через кілька хвилин після сертифікованої команди. Ядерна зброя – унікальна військова технологія як через масштаб, у якому завдає шкоди, так і через те, що шкода неминуче лягає на цивільне населення. Нова зброя і засоби захисту змінюють деталі, але основна істина ядерних арсеналів у тому, що вони роблять увесь світ уразливим.

У минулому огляді преси Gazeta.ua давала репортаж із сміттєзвалища на краю Херсона, де росіяни спалювали тіла своїх загиблих солдатів. До імпровізованого крематорію нікого не підпускали, але був сильний сморід гниючої плоті та густий чорний дим. Місце, де потім закопали залишки тіл, зараз може бути заміновано. Велика Британія передала Україні високоточні ракети Brimstone-2, які можуть вражати мобільні цілі на відстані 60 км.