Російські пропагандисти “розганяють” нові фейки про НАТО та ЗАЕС

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки України зібрав добірку фейків, маніпуляцій і дезінформації, які російські окупанти створили на ранок 23 листопада.

Прокремлівські медіа з посиланням на видання The Global Times поширюють чергову маніпуляцію щодо ЄС, НАТО та війни в Україні, повідомила у середу вранці пресслужба ЦПД в Telegram.

“Американська влада використовує НАТО як пастки для підриву європейської економіки та посилення контролю за політикою Євросоюзу. Сполучені Штати Америки виношують недобрі наміри, чинячи тиск на країни НАТО і вимагаючи від них збільшити витрати на оборонний бюджет”, дезінформують ЗМІ РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політики РФ розродилися новими фейками та провокаціями

Російські ЗМІ також заявили, що українська влада нібито перетворює Харківську область на зону гуманітарної катастрофи. Це дезінформація, попереджають в РНБО.

“Київ давно записав населення сходу України у зрадників і колабораціоністів, які не варті їхньої уваги. Адже єдина мета Києва це хапнути якомога більше перед великою втечею”, пишуть російські медіа.

Водночас радник гендиректора Росенергоатома Ренат Карчаа розганяє новий фейк. Він заявив, що Запорізька атомна електростанція потрапила під найінтенсивніші обстріли з боку Збройних сил України:

“В суботу і неділю були найінтенсивніші обстріли. По 12 прильотів ще ніколи не було. Раніше ЗСУ запускали по шість снарядів”.

Російські військові весь ранок 20 листопада обстрілювали Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано щонайменше 12 “прильотів” на майданчик АЕС, повідомили в компанії “Енергоатом”.

Росія та Україна звинуватили в обстрілах на ЗАЕС одна одну.

Нещодавній обстріл у тимчасово захопленому Енергодарі пошкодив інфраструктуру Запорізької атомної електростанції. Один російський “воєнкор” стверджував, що вогонь вели з території, контрольованої Росією, але більшість російських джерел звинувачують ЗСУ.