В Україні скоро збільшать пенсії – кому і на скільки

Із 1 грудня в Україні перерахують деякі категорії пенсій.

Зокрема, виплати збільшать у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму. Про це йдеться у роз’ясненні Пенсійного фонду.

Для людей, які втратили працездатність, прожитковий мінімум підвищиться із 2 027 грн до 2 093 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський полон зараховуватимуть до страхового стажу

Перерахунок також пов’язаний зі встановленням мінімальної пенсійної виплати непрацюючим особам з повним страховим стажем. Це 30 років для жінок та 35 для чоловіків. Йдеться про пенсіонерів віком до 70 років, які отримують “страхові” пенсії. Їм нараховуватимуть виплати на рівні 2500 грн або пропорційно страховому стажу, виходячи з розміру 2500 грн.

“Перерахунок відбудеться також у зв’язку зі зміною показника середньої заробітної плати, який застосовується при обчисленні пенсій по інвалідності. А також у зв’язку з втратою годувальника учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та непрацездатним членам їх сімей”, − йдеться у повідомленні.

Перерахунки пенсій проводяться автоматично без додаткових звернень пенсіонерів. Виплати перерахованих пенсій будуть проводитись з грудня у встановлені дати.

В Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація через російське вторгнення. Учасники війни та бойових дій маю право на пенсію. Розмір їхніх виплат залежить від стажу й заробітку. Про порядок нарахування пенсії учасникам війни та бойових дій нагадали в Пенсійному фонді України, передає видання “На пенсії”.

Щороку зростатиме тривалість страхового стажу, який дає право на вихід на пенсію в 60 років. Його будуть підвищувати на один рік до 2028-го. Наступного 2023-го пенсіонер повинен буде мати 30 років стажу, щоб отримувати виплати.