Як обійтись без прання і прасування ‒ корисні поради на випадок, коли немає світла

За умов, коли через обстріли Росією може у будь-який момент надовго зникнути електроенергія, повноцінне прання та прасування може стати суттєвою проблемою.

Але є дієві поради, що допоможуть почистити й освіжити одяг і без світла, пише Gazeta.ua.

Можна, наприклад, дезодорувати одяг спреєм із білого оцту. Він також допомагає позбутися запаху у взутті. Для цього потрібно змішати 150 мл білого оцту зі 150 мл води та обприскати з пульверизатора одяг і взуття. Запах оцту зникне, коли одяг висохне. Він матиме вигляд і запах чистого.

Якщо одяг виглядає вицвілим, його потрібно замочити його у відрі холодної води з чотирма столовими ложками солі. Це видалить скупчення бруду і кіптяви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберігати продукти, коли довго немає світла ‒ корисні поради

Застарілих запахів можна позбутися, розвісивши одяг на вулиці або балконі. Він провітриться, а якщо буде сонячно, то зникнуть бактерії, що допоможе усунути будь-які запахи. Якщо одяг вовняний, то він гарно самоочищається, якщо провітрювати його в дощову вологу погоду під навісом.

Одяг часто пахне затхлістю шафи. У таких випадках можна використати ефірні олії. Кілька її крапель можна змішати з водою, а потім обприскати одяг цим розчином.

Замість праски розгладити складки можна за допомогою спрею, що містить кондиціонер для білизни. У пляшці з розпилювачем змішайте вісім частин води, одну частину кондиціонера для білизни та одну частину медичного спирту і добре перемішайте перед використанням. Після обприскування потрібно чистими руками розгладити складки.

Можна також власноруч виготовити “домашній” засіб для виведення плям. Для цього потрібно дві третини склянки харчової соди і пів склянки білого оцту. Усе це змішують у мисці і наносять пасту на пляму, втираючи її у вологу тканину. Потрібно п’ять хвилин зачекати і промити холодною водою, пляма зникне. Для більш стійких плям залиште пасту на одязі трохи довше ‒ до 20 хвилин.

Прання речей з сіллю є давнім методом господинь, який мало хто зараз пам’ятає та використовує. Однак він досить результативний, оскільки може вирішити низку проблем, передає Gazeta.ua.

Шкіряний одяг навіть з віком може виглядати, як новий. Але для цього за ним потрібно правильно доглядати. Як дбати про куртку з натуральної шкіри, щоб вона не втрачала привабливого вигляду, пише Gazeta.ua.