Ексміністру освіти Табачнику загрожує довічне ув’язнення: допомагав колаборантам

Колишній міністр освіти і науки України Дмитро Табачник допомагав очільникам окупованих частин Херсонської та Запорізької областей.

Слідчий Служби безпеки України у Вінницькій області оголосив йому про підозру у державній зраді. Йому загрожує довічне ув’язнення, йдеться на сторінці Офісу генерального прокурора.

1 травня він за допомогою месенджеру “Telegram” сконтактував колаборантів окупованих територій у Херсонській та Запорізькій областях Володимира Сальдо і Євгена Балицького із заступником міністра охорони здоров’я РФ Андрієм Плутиницьким для організації процесів у сфері охорони у захоплених населених пунктах. При цьому діяв як представник вищих органів влади РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрили посадовців Укрзалізниці, які пішли на співпрацю з ворогом

Вже далі Табачник листувався із Сальдо для організації його зустрічі із “міністром МНС АР Крим” для вирішення питання про створення “служби з надзвичайних ситуацій”, підписання “договору” про співпрацю з “Управлінням внутрішніх справ у Херсонській області” та створення служби “112”. Наприкінці липня Табачник відібрав у Сальдо і Балицького інформацію про кількість об’єктів інфраструктури, навчальних закладів, медичних установ, виборчих дільниць.

“На підставі цієї інформації Табачник подав на ім’я заступника голови уряду РФ доповідну записку про необхідність озброєної охорони для цих об’єктів”, йдеться у підозрі.

Ексміністр доповідав співробітнику ФСБ РФ про некомпетентність “керівника Запорізької ВЦА” Балицького у питаннях створення мережі аптек на окупованій території, ціноутворенні на фармацевтичну продукцію, а також неналежного зберігання вакцин та інсулінів.

Табачник був міністром освіти і науки України за часів президента Віктора Януковича, проте у 2014 році покинув Україну.

Служба безпеки України продовжує викривати ворожих поплічників РФ на звільнених територіях нашої держави.

У ході стабілізаційних заходів у Херсоні затримано представника “избирательной комиссии”, яку загарбники створили під час захоплення обласного центру. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Ця псевдоустанова виконувала завдання Кремля щодо організації і проведення незаконного референдуму щодо нібито приєднання тимчасово окупованого регіону до РФ.