Російські пранкери видали себе за Макрона. Дуда їм розповів, що не хоче війни

Президенту Польщі Анджею Дуді додзвонилися російські пранкери і видали себе за лідера Франції Емманюеля Макрона.

Це сталося увечері у вівторок, 15 листопада, коли в польському селі Пшеводув неподалік кордону з Україною впала ракета. Факт телефонної розмови в канцелярії польського президента підтвердили лише 22 листопада, через тиждень після інциденту.

“Після вибуху ракети в Пшеводуві, під час безперервних розмов з керівниками різних держав і урядів, з президентом з’єднали людину, яка представилася президентом Франції Емманюелем Макроном”, пояснили співробітники канцелярії.

Президент Польщі сказав, що не звинувачує росіян.

“Емманюель, це війна. Я думаю, що обидві сторони звинувачуватимуть одна одну в цій війні”, каже Дуда.

Співрозмовник Дуди від особи Макрона каже йому, що ескалація між НАТО і Росією нікому не потрібна.

“Емманюель, ви думаєте, що мені потрібна війна з Росією? Ні, повірте мені, я цього не хочу. Я не хочу війни з Росією, я вкрай обережний, повірте. Я вкрай обережний”, емоційно відповів Дуда.

Польський лідер додав, що він розглядає лише четверту статтю Альянсу, яка передбачає консультації з членами НАТО щодо загрози, а не п’яту статтю, в якій країни визнають напад на одну з них атакою на весь Альянс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Стояли якісь пранкери. Водія переклинило” – Порошенко пригадав, як тікав від слідчих ДБР

Пранкери також запитали Дуду про позицію щодо падіння ракети президента України Володимира Зеленського.

“Володимир звинувачує росіян. Каже, вони повністю впевнені, що це була російська ракета, яку запустили росіяни. Він сказав, що це не може бути українська ракета”, наголосив президент Польщі.

Насамкінець співрозмовник Дуди каже, що “втомився від обох, особливо від Володимира Зеленського”.

Під час розмови Дуда також сказав, що не знає, хто саме запустив ракету, але найімовірніше вона була російського виробництва. Польський лідер розповів про “дуже великий вибух” і величезну вирву.

У канцелярії польського президента зазначили, що Анджей Дуда вирахував пранкерів за незвичайною манерою ведення бесіди. Він нібито здогадався, що його розігрують та припинив розмову.

Після цього канцелярія негайно розпочала розслідування інциденту разом із відповідними службами.

Олексій Столяров та Володимир Кузнєцов, відомі як Лексус та Вован, за останні роки розіграли низку критиків Кремля. Записи їхніх розмов із “жертвами” часто висвітлювалися та отримували схвальні коментарі на російському телебаченні.

Ці пранкери не вперше влаштовують гучні розіграші політиків. У липні 2020-го вони видали себе за генсекретаря ООН Антоніу Ґутереша та поговорили телефоном з президентом Польщі Анджеєм Дудою про Зеленського, Росію та коронавірус.

2018 року дзвонили міністру оборони України Степану Полтораку від імені Петра Порошенка і вимагали його відставки. Того ж року телефонували главі МЗС Великої Британії, вдаючи з себе прем’єра Вірменії.