“У такому НОК не можу собі дозволити затриматися надовго”. Беленюк подав заяву про вихід зі складу НОК України

“У такому НОК не можу собі дозволити затриматися надовго”, – написав спортсмен.

Як пояснення свого рішення Беленюк залишив у коментарях до власної заяви посилання на пост українського футболіста, ексгравця збірної України Романа Зозулі.

Зозуля навів список із більш ніж 20 прізвищ і заявив, що нещодавно обраний голова НОК України Вадим Гутцайт “завів” у НОК команду, 80% якої, на думку футболіста, не мають стосунку до спорту, зате мають чи мали стосунок до Партії регіонів, ОПЗЖ та різних скандалів.

Контекст:

17 листопада Генеральна асамблея НОК обрала нового президента олімпійського комітету – ним став Гутцайт – і 168 членів комітету на період 2022–2026 років.

До списку членів НОК увійшли, зокрема, футболіст Андрій Шевченко, чемпіон світу з боксу у надважкій вазі Олександр Усик, легкоатлетка Марина Бех-Романчук, колишня гімнастка, олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва. Також до списку увійшли народні депутати з групи “Платформа за життя та мир” (її створили нардепи з ОПЗЖ у квітні після заборони її діяльності) Григорій Суркіс і Нестор Шуфрич.

Шевченко 18 листопада заявив, що піде з НОК, оскільки не може залишатися за такого складу.

Після цього Шуфрич, Суркіс і народний депутат України від “Батьківщини” Андрій Кожем’якін написали заяви про вихід зі складу НОК.

Виконавчий комітет Національного олімпійського комітету України (НОК) на позачерговому засіданні 18 листопада прийняв відставку Кожем’якіна, Суркіса і Шуфрича.