“Дніпро-1” вперше в історії виграв у “Шахтаря” і лідирує в УПЛ, збільшивши відрив від “гірників”

У цьому матчі голи забивали головні зірки обох команд. Рахунок відкрили гості: Михайло Мудрік на 17-й хвилині пробив через штрафний майданчик після сольного проходу.

Олександр Пихаленок через чотири хвилини, уклавши на землю донецького голкіпера Анатолія Трубіна, відновив рівновагу після елегантної комбінації дніпрян, що включала пас п’ятою, який виконав у штрафному майданчику Артем Довбик.

Той самий Довбик вже після перерви записав на свій рахунок переможний для “Дніпра-1” гол, пробивши через штрафний з лівої ноги в ближній кут воріт “гірників”. Форвард дніпрян із 10 голами очолив список бомбардирів УПЛ.

“Дніпро-1” набрав 35 очок і тепер випереджає “Шахтар”, що йде другим, на вісім пунктів, зігравши на один матч більше. Клуб із Дніпра у 13 матчах здобув 11 перемог і двічі задовольнявся нічиєю.

Дніпряни вже більше року не програють в УПЛ: востаннє це сталося 24 жовтня 2021 року у поєдинку з “Динамо”. Наразі “Дніпро-1” довів свою рекордну серію без поразок до 19 матчів.

“Шахтар”, у свою чергу, перервав свою серію – команда не програвала 26 матчів поспіль.

Окрім того, поразка стала для Ігора Йовічевича дебютною у внутрішній першості на посаді головного тренера гірників. Матч був принциповим ще й у цьому вимірі: у “Дніпрі-1” влітку не збиралися відпускати Йовічевіча в “Шахтар” і висловлювали публічне невдоволення тим, що він очолив “гірників”.

Перемога над “Шахтарем” стала для “Дніпра-1”, створеного у 2017 році, першою в історії протистоянь між командами. До цього дніпряни програли донецькому клубу шість матчів поспіль, п’ять із яких у рамках чемпіонату України, із загальною різницею м’ячів 2:13.

“Дніпро-1” “Шахтар” 2:1

Голи: Мудрік, 17 (0:1), Пихаленок, 21 (1:1), Довбик, 53 (2:1)

Контекст:

Змагання української Прем’єр-ліги сезону 2021/2022 через повномасштабне вторгнення РФ в Україну завершили достроково, турнірну таблицю ліги сезону 2021/2022 зафіксували станом на 24 лютого 2022 року. Перше місце залишилося за “Шахтарем”, “Динамо” фінішувало другим, на третьому місці – “Дніпро-1”.

23 серпня в умовах війни стартував чемпіонат української Прем’єр-ліги сезону 2022/2023. Він відбувається на території України. Матчі грають на певних стадіонах за порожніх трибун і з підвищеними заходами безпеки. У разі повітряної тривоги поєдинки переривають, команди і технічний персонал перечікують в укриттях.