Суркіс і Кожем’якін покинуть склад НОК України, вони запропонували замість себе спортсменів із ЗСУ

17 листопада Генеральна асамблея НОК обрала нового президента олімпійського комітету – ним став нинішній міністр спорту Вадим Гутцайт – і 168 членів комітету на період 2022–2026 років.

“На жаль, після підведення підсумків голосування виявилося, що в новому складі Національного олімпійського комітету взагалі не представлені спортсмени, які зі зброєю в руках дають відсіч російському агресору. Комітет Верховної Ради України з питань молоді та спорту вважає це неприпустимим в умовах, коли більше 130 спортсменів загинули, захищаючи Українську державу. Тому, з метою виправлення цієї помилки, що є неповагою до захисників України, голова комітету Андрій Кожем’якін і секретар комітету Григорій Суркіс вирішили передати свої місця у складі Національного олімпійського комітету України спортсменам, які на передовій захищають незалежність, суверенітет і територіальну. цілісність”, – ідеться у повідомленні парламентського комітету.

Кожем’якін пропонує замість себе обрати до складу Національного олімпійського комітету України командира взводу Десантно-штурмових військ Збройних сил України, лейтенанта Петра Нагорного, який перебуває на передовій, – майстра спорту з греко-римської боротьби, суддю міжнародної категорії, заступника начальника управління молоді та спорту Рівненської обласної військової адміністрації.

Суркіс пропонує замість себе обрати полковника СБУ, майстра спорту України, заслуженого тренера України з рукопашного бою Олексія Нікітенка, який служить на передовій у складі ЗСУ з березня цього року. Нікітенко працював у спецпідрозділах СБУ та одночасно захищав честь України у складі збірної команди на “Іграх нескорених”.

Контекст:

Після голосування 17 листопада до списку членів НОК увійшли футболіст Андрій Шевченко, чемпіон світу з боксу у надважкій вазі Олександр Усик, легкоатлетка Марина Бех-Романчук, колишня гімнастка, олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва, а також народні депутати з групи “Платформа за життя та мир” (її створили нардепи з ОПЗЖ у квітні після заборони її діяльності) Суркіс, Шуфрич та інші. Шуфрич та Суркіс і раніше були членами комітету. Шевченко 18 листопада заявив, що піде з НОК через такий склад.