У США закінчуються запаси озброєння для постачання України – CNN

У США стурбовані тим, що на складах закінчуються деякі високотехнологічні системи озброєння та боєприпаси, які можна передати Україні. Це одна з ключових проблем, яка стоїть зараз перед адміністрацією президента США Джозефа Байдена.

Оскільки США продовжують відправляти в Україну зброю на мільярди доларів, підтримуючи Україну, навантаження на запаси озброєнь і здатність американської промисловості задовольняти попит стали важливим питанням, повідомляє CNN.

“Один з чиновників заявив, що запаси певних систем “зменшуються” після майже дев’яти місяців поставок Києву під час війни високої інтенсивності та існує “обмежена кількість” надлишкових запасів, які США можуть відправити” – повідомляє видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимова форма і не тільки: Швеція передасть Україні рекордну допомогу

Наприклад, військові стурбовані можливим дефіцитом 155-мм артилерійських боєприпасів та ПЗРК Stinger. Також є стурбованість у зв’язку з виробництвом деяких інших видів озброєнь, наданих Україні – це протирадіолокаційні ракети HARMs, ракети класу “земля-земля” GMLRS і переносні протитанкові ракети Javelin.

Відзначається, що хоча США перейшли до нарощування військового виробництва, проте вперше за довгі роки США не беруть безпосередньої участі в конфлікті – війна в Україні не така, як війни в Афганістані та Іраку. Тому США не виробили достатню кількість матеріальних засобів, які потрібні, щоб тривалий час постачати війська в зоні конфлікту високої інтенсивності.

Представники оборонного відомства стверджують, що дефіцит не вплине на боєздатність безпосередньо армії США, оскільки поставки ведуться зі складів, які не є критично важливими для підтримки боєготовності. Однак у Пентагоні не згодні з цим; там визнають, що США не зможуть постачати Україну зброєю нескінченно, проте оцінка того, чи “вичерпуються” запаси США, суб’єктивна. Втім, чиновники кажуть, що США не поставлять під загрозу свою боєготовність; кожна поставка узгоджується з міністром оборони Ллойдом Остіном та главою ОКНШ Марком Міллі, які стежать за рівнем запасів США.

При цьому промислова база США просто не встигає задовольняти запити армії та України. А надії на європейських союзників виявилися, м’яко кажучи, перебільшеними – вони не задовольняють вимоги ЗСУ повною мірою.

“Стає все важче і важче. Ми думали, що ця війна закінчиться через кілька днів, але тепер вона може тривати роками. У той час, коли глобальні ланцюги поставок руйнуються, заходу буде дуже важко задовольнити потреби на такому високому рівні” – резюмував член Комітету з розвідки Палати представників Майк Квіглі.

Тим часом адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена просить Конгрес виділити ще $37,7 млрд для допомоги Україні. Велика частина з цих грошей піде саме на військову допомогу.

Крім цього, 16 листопада пройшла чергова зустріч в рамках формату “Рамштайн”. Україна отримає системи протиповітряної оборони, снаряди для реактивних систем залпового вогню, а також ствольну артилерію, снаряди та зимове спорядження.