Українське місто можуть перейменувати

Місту Новоград-Волинський Житомирської області можуть повернути історичну назву Звягель.

Проєкт постанови № 8179 зареєстрували на сайті Верховної Ради. З поданням про перейменування звернулася Житомирська обласна рада.

“Відповідно до матеріалів, наданих Житомирською обласною радою, вказаний населений пункт вперше згадується в письмовій згадці ХІІІ століття як Возвягель, пізніше з ХV століття місто мало назву Звягель. У 1793 році після другого розділу Речі Посполитої населений пункт перейшов під управління Російської імперії та був перейменований на місто “Новоград-Волинський”, йдеться у пояснювальній записці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Чернігова заявив, що перейменування вулиць у місті не на часі

Перейменування підтримали більшість містян, які взяли участь у громадських слуханнях. Його погодила Новоград-Волинська міською.

“Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування підтримує подання Житомирської обласної ради щодо перейменування міста Новоград-Волинський Новоград-Волинського району Житомирської області на місто Звягель”, зазначають у ВР.

У Тернопільській області Підгороднянська громада вирішила не змінювати радянські назви вулиць. Більшість місцевих жителів виступили проти змін.

Старости сіл, у яких мали перейменувати вулиці, провели опитування серед жителів.