“Шахтар” розгромно програв вирішальний матч Ліги чемпіонів і вилетів у Лігу Європи

“Шахтар” перед останнім туром із шістьма очками йшов на третьому місці у групі F, гарантувавши собі щонайменше участь у весняному плей-оф Ліги Європи, де зрештою і зіграє.

Щоб фінішувати другим і вийти в 1/8 фіналу ЛЧ, донецькому клубу потрібно було вдруге обіграти в очній зустрічі РБ “Лейпциг”, у якого було дев’ять очок.

Проте німці не захотіли поступатися “Шахтарю” місцем у плей-оф Ліги чемпіонів, упевнено обігравши представника України. Щоб довести свою перевагу, гостям виявилося досить забити по одному швидкому голу на початку кожного з таймів. Після цього “Шахтар” розсипався і гості довели справу до розгрому.

Рахунок у матчі вже на 10-й хвилині відкрив Крістофер Нкунку. За п’ять хвилин після початку другого тайму Андре Сілва забив другий гол “Шахтарю”. Домінік Собослаї на 62-й хвилині та Дані Ольмо на 68-й хвилині завершили розгром.

У другому матчі цієї групи 2 листопада мадридський “Реал” розгромив “Селтік” 5:1 і фінішував на першому місці у групі з 13 балами. РБ “Лейпциг” залишився другим, набравши 12 очок. “Шахтар” на третьому із шістьма очками, “Селтік” залишився аутсайдером групи із двома балами (обидва зароблені в іграх із “гірниками”).

“Шахтар” – РБ “Лейпциг” 0:4. Голи: Нкунку (10-та хвилина, 0:1), Сілва (50-та хвилина, 0:2), Собослаї (62-га хвилина, 0:3), Ольмо (68-ма хвилина, 0:4)

Контекст:

“Шахтар” був єдиним представником України у груповому етапі Ліги чемпіонів сезону 2022/2023. У плей-оф Ліги Європи, де “гірники” зіграють навесні, вони також будуть єдиним українським клубом, оскільки київське “Динамо” із групи ЛЄ не вийшло.

У матчі першого туру “Шахтар” розгромив “Лейпциг” 4:1, а у другому – зіграв унічию 1:1 із “Селтіком”. У Мадриді у третьому турі “Реал” був сильнішим за “Шахтар”  2:1, у четвертому матчі “гірники” розділили очки з “Реалом”  1:1. У п’ятому турі донецький клуб здобув нічию із “Селтіком” у Глазго – 1:1.

Фінал Ліги чемпіонів УЄФА сезону 2022/2023 відбудеться 10 червня 2023 року у Стамбулі (Туреччина).

Лігу чемпіонів сезону 2021/2022 виграв “Реал”.