УАФ закликала позбавити Росію представництва у ФІФА та УЄФА, а Іран – усунути від чемпіонату світу з футболу

“Виконавчий комітет УАФ вирішив, […] беручи до уваги дії Російського футбольного союзу стосовно інтеграції футбольних клубів та федерацій із тимчасово окупованих територій України до російських змагань та у структуру РФС, звернутися до ФІФА та УЄФА із закликом щодо вжиття невідкладних заходів реагування на дії РФС та застосування щодо РФС найсуворіших санкцій, зокрема у вигляді виключення РФС зі складу членів ФІФА та УЄФА”, – ідеться в повідомленні.

Рішення щодо Ірану звучить так: “Звернутися до ФІФА із пропозицією розглянути питання про виключення збірної Ірану зі складу учасників чемпіонату світу з футболу 2022”.

Контекст:

Фінальна частина чемпіонату світу з футболу відбудеться в Катарі з 21 листопада до 18 грудня 2022 року. Із пропозицією виключити з турніру збірну Ірану, чиї дрони-камікадзе використовує Росія у війні проти України, раніше виступив донецький клуб “Шахтар”.

Щодо Росії вже діють спортивні санкції.

27 лютого, на третій день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ФІФА оголосила про введення санкцій щодо Росії. Зокрема Росію позбавили права проводити будь-які міжнародні змагання на своїй території, а збірну РФ з футболу позбавили права виступати під своєю назвою (тільки як команда РФС), також заборонено використовувати прапор і гімн Росії. Згодом збірну РФ було усунуто від участі у матчах плей-оф кваліфікації ЧС 2022 у Катарі.

Росію як країну-агресора та Білорусь (як країну, яка надала свою територію для вторгнення РФ в Україну), а також національні збірні та клуби із цих країн усунули від усіх футбольних та хокейних змагань. РФ також позбавили права проведення ЧС 2022 з волейболу, ЧС 2022 з плавання, а російських і білоруських фігуристів усунули від усіх змагань.

Крім того, Росію й Білорусь не допустили на Паралімпіаду 2022 року в Пекіні за день до її початку.

Згодом російські та білоруські збірні, а також спортсменів цих країн виключили з багатьох змагань з різних видів спорту. У квітні міністр молоді і спорту України Вадим Гутцайт заявив, що РФ та Білорусь усунули від участі у 90–95% світових спортивних змагань.

2 травня УЄФА заборонив росіянам брати участь у змаганнях під егідою організації у сезоні 2022/23.